Nederland

Strafrechtdeskundige: vervolging tabaksfabrikant kan leiden tot sluiting bedrijf

01 februari 2018 14:06 Aangepast: 01 februari 2018 14:45

Komen grote tabaksproducenten voor de rechter te staan nu ook twee ziekenhuizen aangifte hebben gedaan van zware mishandeling met de dood tot gevolg? Het zal een lange en moeizame weg worden, maar als het lukt kunnen de gevolgen groot zijn voor de tabakindustrie, zegt emeritus hoogleraar strafrecht Peter Tak.

De aanklacht van enkele individuen, het KWF kankerbestrijding en, sinds vandaag, ook het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het UMCG, is zware mishandeling met de dood tot gevolg.

"Doordat er steeds meer grote organisaties achter de aanklacht gaan staan, wordt de druk op het Openbaar Ministerie enorm om een strafrechtelijk onderzoek te doen", zegt Tak tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: Ook UMCG sluit zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

Een strafrechtelijk onderzoek leidt overigens niet automatisch tot strafvervolging, zegt Tak (foto), oud-hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Of er tot strafvervolging wordt overgegaan, ligt aan de uitkomsten van het onderzoek. Aan alle stukken die ze in beslag hebben genomen en bestudeerd én de deskundigen die ze hebben gesproken."

Speculeren over de uitkomsten van het onderzoek, kan Tak niet. "Dat is koffiedik kijken."

Miniatuurvoorbeeld

Sjoemelsigaret

De aanklacht richt zich op het voor de gek houden van meetapparatuur van het RIVM door middel van de sjoemelsigaret. Door kleine gaatjes in de sigaret, lijkt roken in een test minder schadelijk. Ook het toevoegen van verslavende stoffen aan een sigaret, is onderdeel van de aanklacht.

In Nederland en in andere landen worden vaker civiele procedures gevoerd tegen tabaksfabrikanten, maar strafrechtprocedures zijn zeldzamer. "Dit zou een unieke zaak zijn", zegt Tak.

Miljoen euro

Als er besloten wordt tot strafrechtelijke vervolging is de strafmaat volgens Tak 'beperkt'. De maximale straf is een boete van minder dan een miljoen euro. "Voor die bedrijven is dat een peulenschil. Vervolging van de fabrieksproducenten via de wet economische delicten kan meer impact hebben. Dat krijg je andere strafmogelijkheden. Eventueel bedrijfssluiting."

"Als zou blijken dat een tabaksbedrijf op grote schaal heeft gerommeld, sterk onachtzaam heeft gehandeld jegens rokers, er stoffen in sigaretten zitten die er bewust in zijn gedaan om mensen verslaafd te maken, dan zie ik best wel een kans dat de rechter zegt dat een bedrijf gesloten moet worden. Daar zou ik als advocaat dan zeker voor gaan. Maar het is een lange en moeilijke weg", zegt Tak.

Nog niet eens zo lang geleden was roken op het werk en in de trein normaal:

Een sigaret roken op het werk, was jarenlang helemaal niet vreemd.
RTL Nieuws
`