Gezondheid

Abrikozenpitten uit de handel na bijna-dodelijk incident: 'Doel is bereikt'

31 januari 2018 21:50 Aangepast: 01 februari 2018 11:22
Gert Arts werd doodziek van de abrikozenpitten. Beeld © Gert Arts

"Ik ben er heel tevreden over." Dat zegt Gert Arts over het nieuws dat giftige abrikozenpitten verboden worden. Vorig jaar at hij een half zakje leeg en dat werd hem bijna fataal. Het zakje lag gewoon tussen de cashewnoten in de winkel.

De winkel waar Gert de abrikozenpitten had gekocht, Erica Kruiderijen, mag die van de minister niet meer verkopen. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst namelijk uit dat de pitten veel te veel waterstofcyanide bevatten. Dat is een dodelijk vergif. Erica moet ook het publiek waarschuwen voor de dodelijke pitten. 

ZIE OOK: Minister: giftige abrikozenpitten uit de handel

Gert is blij met het nieuws. "Dit was het doel dat bereikt moest worden. Ik heb toen verteld wat er met mij is voorgevallen, omdat ik vond dat er wat moest gebeuren."

Intensive care

Gert belandde door het eten van de pitten in het ziekenhuis. Hij kwam op de intensive care terecht. Daar zagen ze dat hij nauwelijks zuurstof in zijn bloed had.

De waardes waren zó laag dat artsen tegen zijn vrouw zeiden dat hij eigenlijk dood had moeten zijn.

Ontstoken gewrichten

De Limburger overleefde de vergiftiging, maar hield er wel allerlei gezondheidsklachten aan over. De afgelopen weken had hij last van gezwollen en ontstoken gewrichten en kreeg te maken met enorme vermoeidheid. Hij denkt er 'ernstig' over na om een klacht in te dienen bij de winkel.

ZIE OOK: 'Zo'n zak zou vol met doodshoofden moeten staan'

Gert vindt dat de winkel de pitten nooit tussen de gewone nootjes in de schappen had mogen leggen. "Dat was hartstikke fout." Op het etiket stond weliswaar dat je er niet meer dan vijf per dag mocht eten, maar wie leest dat nou? En bovendien: "Ze hadden er beter op kunnen zetten: meer dan tien van de pitten is dodelijk."

Abrikozenpitten werden Gert bijna fataal:

Gert Arts kocht een zakje abrikozenpitten, at het zakje half leeg, en belandde op de intensive care.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore