Nederland

Albert Heringa schuldig aan hulp bij zelfdoding moeder, half jaar voorwaardelijke cel

31 januari 2018 13:09 Aangepast: 04 februari 2018 10:10
Albert Heringa hielp zijn 99-jarige moeder in 2008 sterven. Beeld © ANP

Albert Heringa is schuldig aan hulp bij zelfdoding van zijn hoogbejaarde moeder. Het gerechtshof legt hem een voorwaardelijke celstraf op van zes maanden. Dat is hoger dan de eis van drie maanden voorwaardelijk van het Openbaar Ministerie.

Albert hielp zijn hoogbejaarde moeder met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen. Hij gaf zijn moeder dodelijke medicijnen die ze zelf had gespaard. Hij besloot het feit dat hij zijn moeder hielp bij zelfdoding openbaar te maken, omdat hij vindt dat het nooit zo feitelijk illegaal en in het geniep had mogen gebeuren. Hij vertelde erover in een documentaire, De laatste wens van Moek (zie onderaan artikel). 

In 2013 werd Heringa door de rechter schuldig bevonden, maar kreeg hij geen straf. Na vijf jaar procederen kreeg hij vandaag de uiteindelijke uitspraak van het Hof.

Eigen weg gegaan

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in december voor de derde keer een voorwaardelijk celstraf van drie maanden tegen Heringa. Volgens het OM mocht de 75-jarige Heringa zich niet beroepen op overmacht en waren er vanwege de ouderdomsklachten, aandoeningen en de doodswens van zijn moeder aanknopingspunten om een arts te zoeken voor euthanasie.

De aanklager in Den Bosch twijfelde niet aan de integere drijfveren van Heringa, maar vond wel dat hij straf verdient omdat hij zijn eigen weg is gegaan.

Steunbetuiging

Heringa vindt dat de strafwet tegen hulp bij zelfdoding is achterhaald. Door zijn optreden is ze menswaardig gestorven, meent hij.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft Heringa vandaag een petitie overhandigd bij het hof. De steunbetuiging aan Heringa kreeg veel bijval met al meer dan twintigduizend reacties.

Bekijk hier de documentaire: 'De laatste wens van Moek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore