Gezondheid

Jolanda ongerust over kerncentrales: 'Dreigende wolk hangt boven Zuid-Limburg'

31 januari 2018 15:17 Aangepast: 31 januari 2018 16:04
Jolanda Kadijk Beeld © RTL

De nabijheid van twee kerncentrales werkt veel inwoners van Zuid-Limburg op de zenuwen. Ook de Maastrichtse Jolanda Kadijk, moeder van drie kinderen, maakt zich zorgen over Tihange en Doel. Ze kreeg jodiumpillen voor een eventueel rampscenario, maar voelt zich daardoor totaal niet gerustgesteld. "Pure schijnveiligheid", noemt ze die.

De omwonenden van de centrales zullen ook weinig geruststelling vinden in de nieuwste bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die waarschuwde vanochtend dat Nederland, België en Duitsland de crisisbeheersing niet goed op elkaar hebben afgestemd. Volgens de raad moet de onderlinge communicatie worden verbeterd.

Protest tegen Belgische kerncentrales: 'Zo kan het niet langer'

Massaal protest in de Limburgse plaats Eijsden voor het sluiten van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel.

"Het gedoe rond kerncentrales leeft hier heel erg in de buurt", zegt Kadijk tegen RTL Nieuws. "Je zag vooral in aanloop naar die actie overal posters. Bij heel veel huizen in de dorpen rond Maastricht hangen posters met 'Stop Tihange'."

Chemische chloorlucht

Eens in de zoveel tijd wordt Kadijk weer herinnerd aan de nabijheid van de kerncentrales. "Als de wind vanuit België waait dan komt er weleens een chemische chloorlucht binnen", zegt ze. "Dan denk je toch weleens: 'wat zit er eigenlijk in die lucht?' Of 'is dat schadelijk voor mij en m'n kinderen?' Ik ben niet depressief of ongelukkig door die kerncentrales. Ik ben niet bezig met het einde van de wereld, maar af en toe houd ik me er onbewust mee bezig."

Vorig jaar na de zomer kreeg ze jodiumpillen die haar gezin moeten beschermen tegen de straling, als het faliekant misgaat. "Die werden door de brievenbus gepropt. Dat is eigenlijk heel raar. Ze liggen nu in de badkamer in een doosje van het ministerie."

Dreigende wolk

"Je moet door", zegt Kadijk. "Uiteindelijk heb je geen keus. En laten we vooropstellen dat Zuid-Limburg ook een mooi gebied is, maar wel een gebied waar af en toe een grote grijze dreigende wolk hangt."

Samenwerking na ongeval kerncentrale schiet tekort

Als er zich een kernongeval voordoet in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland zal de crisisbeheersing waarschijnlijk niet goed verlopen. "De samenwerking is deels op papier geregeld, maar als zich daadwerkelijk een kernongeval voordoet, zal deze waarschijnlijk niet goed verlopen'', aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De raad is wél positief over de samenwerking tussen de landen om een kernongeval te voorkomen. Maar volgens de raad moeten de crisisplannen worden verbeterd, moeten de landen meer samen oefenen en moet de communicatie onderling beter worden afgestemd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Samenwerking na ongeval kerncentrale schiet tekort

`