Nederland

'Voorbereiden op een kernramp is onmogelijk'

30 januari 2018 12:23 Aangepast: 21 februari 2018 08:32
De centrale in Borssele is de laatst werkende kerncentrale van Nederland Beeld © ANP

Volgens Peer de Rijk, directeur van WISE (Wold information Service on Energie), is het een illusie dat landen zich kunnen voorbereiden op een kernramp zoals die bij Fukushima.

"Als het fout gaat, breekt de totale pleuris uit. Rampenplannen werken dan niet", zegt De Rijk. Hij zegt dat de plannen uitgaan van rationeel handelen, en dat kan volgens De Rijk niet verwacht worden in zo'n situatie: "Honderdduizenden mensen proberen dan tegelijk weg te komen in hun auto's. Je krijgt totale paniek.''

Onderzoek naar kerncentrales 

Morgen komt de OVV (Onderzoeksraad voor Veiligheid) met een onderzoek naar de samenwerking op het gebied van kernenergie tussen Nederland en de omliggende landen. Uit het onderzoek moet naar voren komen hoe incidenten worden voorkomen en beheerst.

Het onderzoek begon in 2016 nadat veel bewoners van de grensregio zich bezorgd hadden getoond over het aantal incidenten. Zo zitten er haarscheurtjes in de kerncentrales in België. De kernreactoren in Doel, Tihange en Borssele (Nederland) worden genoemd als grootste zorgenkind. "Voor een deel kunnen ze met kunst- en vliegwerk wel gerepareerd worden, maar het houdt een keer op. Het zijn reactoren van meer dan dertig of veertig jaar oud'', zegt De Rijk. De reactoren hebben regelmatig zulke serieuze problemen dat zij worden uitgezet.

Sluiting kerncentrales

Professoren van de Katholieke Universiteit (KU) Leuven stelden eerder al vast dat de kerncentrales Doel en Tihange niet langer open konden blijven. De situatie is te onveilig. Vooral de haarscheurtjes in de kernreactoren maken de situatie gevaarlijk. De politiek in België struikelt al jaren over het vraagstuk. België is voor een deel afhankelijk van de kernenergie. 

Ketting van demonstranten

Actievoerders maakten een menselijke ketting van Aken naar Tihange

Volgens De Rijk zouden 'Doel reactor twee' en 'Tihange reactor drie' makkelijk morgen uit kunnen. Het tekort in België kan gecompenseerd worden met het overschot op de energiemarkt in de rest van Europa. "De Belgen maken geen plan, ze zeggen: we hebben meer tijd nodig. Vervolgens gaan ze weer vijf jaar op hun handen zitten. Dit spelletje spelen ze al meer dan twintig jaar'', zegt De Rijk.

Meer op rtlnieuws.nl:

Massaal protest tegen Belgische kerncentrales: menselijk lint van 90 kilometer 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`