Nederland

Geen nieuwbouw in Zandvoort, toch bloeit de huizenmarkt

26 januari 2018 17:12 Aangepast: 26 januari 2018 17:19
Beeld © ANP

Terwijl het aantal nieuwbouwwoningen in het hele land flink groeit, blijven drie gemeenten ver achter. Zandvoort is een van de drie gemeenten waar vorig jaar geen één nieuwbouwwoning werd opgeleverd. Maar wie denkt dat die cijfers iets zeggen over de lokale huizenmarkt, komt bedrogen uit. Want het gaat er hartstikke goed, zegt de Zandvoortse makelaar Timo Greeven.

In totaal zijn er vorig jaar 62.000 nieuwbouwwoningen in Nederland opgeleverd, blijkt uit cijfers van het CBS. De weinig verrassende koploper is Amsterdam met 4918 nieuwbouwwoningen. Daarna komen Den Haag (2385), Utrecht (2255) en Rotterdam (1526). En dan zijn er nogal wat gemeenten die op afstand volgen.

Maar dat er 385 gemeenten in het land zijn waar meer nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd dan in de gewraakte gebieden met 0 nieuwe woningen, wil niet per se zeggen dat Zandvoort, Valkenburg en Bellingwedde niet in trek zijn, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. "De cijfers vertekenen, want het is heel goed mogelijk dat er daar in het voorgaande jaar heel veel is opgeleverd."

Kijk hier waar nieuwbouw is neergezet in 2017:

Hick-ups

Er zit een tijdsverschil tussen het eerste plan voor een project en de oplevering, legt Kimman uit. "Je kunt niet morgen ineens een nieuw huis hebben. Dat kan wel zeven jaar duren. Daar komen die ​hick-ups vandaan." Om die reden is het veel belangrijker om te kijken wat er op de planning staat en hoeveel vergunningen er verleend zijn, zegt hij.

Dat lijkt te kloppen als je inzoomt op de woningmarkt in Zandvoort. Want daar werd in 2017 inderdaad geen nieuwbouwwoning opgeleverd, maar volgend jaar moet er een project met 43 woningen afgebouwd zijn. "En dan staat er nog een project op de rol bij de watertoren. Maar dat duurt nog wel even", zegt Timo Greeven van Greeven Makelaardij in Zandvoort.

Grote schaarste in Zandvoort

Ondanks dat er vorig jaar geen enkele nieuwbouwwoning is verkocht in die gemeente, gaat het daar eigenlijk heel erg goed, zegt Greeven. Net als Kimman zegt hij dat de cijfers een beetje misleidend zijn.

"Sterker: er is hier grote schaarste op de woningmarkt. Ik zou graag nog een aantal nieuwbouwprojecten in de verkoop hebben. Want in 2016 werd er een project opgeleverd in het centrum van Zandvoort, met vijftig nieuwbouwappartementen. En die waren zo verkocht."

Geen plek meer

De kans dat dat gebeurt, is niet heel groot. Het is eerder denkbaar dat Zandvoort over een aantal jaar weer in het lijstje voorkomt met gemeenten waar weinig tot geen nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd. Want na de twee projecten die nog in de planning staan, is er bijna geen plek meer in de gemeente, legt Greeven uit. 

"Er is heel veel vraag naar woningen. Maar hoe graag we ook zouden willen; we kunnen niet veel uitbreiden. We zijn ingesloten door de natuurgebieden in de duinen aan de ene kant en de zee aan de andere kant", zegt Greeven.

Landelijk tekort

Op landelijke schaal is er structureel een tekort van 200.000 woningen, zegt Kimman van de NVM. Want de druk op de woningmarkt is te hoog, vooral in de Randstad. "Er moet echt meer gebouwd worden. Daarmee houden we het aanbod op niveau en blijven woningen betaalbaar, zodat ook de starters toegang tot de markt houden."

Voor de crisis werden een aantal jaar gemiddeld bijna 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar opgeleverd. Het liefst zou de NVM zien dat we teruggaan naar dat niveau. "De bevolking groeit, de economie groeit en het aantal huishoudens groeit. Vooral in de oververhitte gebieden en in de Randstad moet er ruime keuzemogelijkheid zijn. Dat houdt het prijspeil ook op niveau."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore