Nederland

Politiedeskundige: 'Bij noodweer is het hij of ik, het is vuren om te overleven'

26 januari 2018 16:33 Aangepast: 18 februari 2018 15:58
Archieffoto. Beeld © ANP

Een politieagent in Amsterdam schoot vannacht een man dood. Dat gebeurt niet vaak, zo ongeveer drie à vier keer per jaar. Maar wanneer mag de politie eigenlijk schieten met de dood als gevolg? We vroegen het politiedeskundige Jaap Timmer.

"De politie kan schieten met het doel om een persoon aan te houden, of schieten uit noodweer", legt Timmer uit.  "Als de politie schiet ter aanhouding, schiet hij of zij in het onderlichaam of in de benen. Dan is de kans dat je iemand dodelijk raakt het kleinst. Bij noodweer wordt de politie geleerd om te schieten op het bovenlichaam."

ZIE OOK: Politie schiet verdachte dood in centrum Amsterdam

Van noodweer is volgens de site van de politie sprake als een agent zelf in gevaar is, of als een verdachte een ander persoon (levens)gevaarlijk bedreigt. Timmer: "Bij noodweer wordt er instinctief gehandeld, het is hij of ik. Er is geen tijd voor kunststukjes. Het is vuren om te overleven."

Politieagent vaak getuige, geen verdachte

Na een dodelijke schietpartij door een politiemedewerker gaat er volgens Timmer een heel apparaat in werking. "Er is vaak binnen 24 uur een gesprek met de Rijksrecherche. De agent wordt in acht à negen van de tien gevallen als getuige aangemerkt en niet als verdachte. Dat gebeurt wel op goede gronden. Als er strafrechtelijk een bezwaar is, kun je als verdachte worden gezien."

Of de agent vervolgens snel weer aan het werk gaat, is aan de persoon zelf. "Er wordt opvang georganiseerd, er zijn gesprekken met psychologen mogelijk en ook een gesprek met een leidinggevende. Dat laatste vinden agenten zelf vaak fijn, omdat dat ook iemand is bij wie ze vertrouwd zijn."

'Nooit de bedoeling iemand dood te schieten'

Timmer kan niets zeggen over de zaak van vannacht, behalve dan dat de 'man die ze hebben willen aanhouden óf niet heeft meegewerkt, of erger nog: in de aanval is gegaan'. "Maar het is nooit de bedoeling om iemand dood te schieten. Het doel is altijd iemand aan te houden en voor de rechter te brengen."

Zo vaak liep een schot van een agent dodelijk af: (bron: Openbaar Ministerie)

2013

Aantal schietincidenten: 33
Aantal gewonden: 31
Aantal dodelijke slachtoffers: 2

2014

Aantal schietincidenten: 33
Aantal gewonden: 31
Aantal dodelijke slachtoffers (zelfmoord): 2

2015

Aantal schietincidenten: 30
Aantal gewonden: 29
Aantal dodelijke slachtoffers: 0

2016

Aantal schietincidenten: 34
Aantal gewonden: 33
Aantal dodelijke slachtoffers: 4

2017

Aantal schietincidenten: 23
Aantal gewonden: 20
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore