Nederland

Geboren Nederlander Urho moet het land uit: 'Ik had dit nooit verwacht'

26 januari 2018 15:11 Aangepast: 26 januari 2018 18:24
Urho Engels mag niet in Nederland blijven. Beeld © Privéfoto

"Ik weet niet waar ik naartoe moet." Urho Engels (59) is geboren in Nijmegen. Hij verhuisde als jochie van twee naar Amerika, maar wil nu in Nederland van zijn pensioen gaan genieten. Vorig jaar verhuisde hij naar Wijchen, waar hij een huis kocht. Maar Urho krijgt geen verblijfsvergunning en moet weg.

"Ik ben afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst", vertelt de man tegen RTL Nieuws. Een klap voor hem, maar ook voor zijn dorpsgenoten. Ze zijn een petitie gestart, want ze willen hem niet kwijt als buurman.

Niet op Nederlandse school

Urho komt niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning, omdat hij nooit in Nederland op school heeft gezeten. "Ik heb Nederlandse ouders, ik spreek de taal. Maar ik ben inderdaad nooit naar een Nederlandse school geweest. Daarom ben ik afgewezen."

Een plan B heeft hij niet. Urho: "Ik had dit namelijk nooit verwacht. Het is ontzettend moeilijk voor mij, ik weet niet wat ik moet doen."  

Beter leven

Miniatuurvoorbeeld

Urho verhuisde met zijn ouders in 1960 naar de VS. Ze wilden een beter leven voor het gezin.

Hij is waarschijnlijk zijn Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt toen hij 21 jaar was. Urho moest namelijk Amerikaan worden toen hij werd aangenomen als brandweerman. "In de VS mag je maar één nationaliteit hebben. Ik kan me niet meer herinneren of ik afstand heb gedaan van de Nederlandse nationaliteit", vertelt hij.

Scheiding

Twee jaar geleden is zijn leven in Amerika drastisch veranderd. Na 33 jaar huwelijk scheidde hij van zijn vrouw. "Er waren te veel herinneringen. Ik wilde er niet meer blijven. En ik mocht vorig jaar met pensioen. Mijn wens was om naar Nederland te komen, want ik heb er heel veel familie en vrienden. Als ik de VS was gebleven, zou ik mijn hele leven ergens anders moeten opbouwen. Dat zag ik niet zitten."

Urho kocht een huis in Wijchen. Tot blijdschap van zijn buurt. Zijn buurvrouw, Marianne Hendriks, vertelt tegen RTL Nieuws dat Urho een geweldige buurman is. "Hij is heel betrokken in de buurt. Hij doet de organisatie van buurtfeestjes, kermis en carnaval, collecteert voor de kankerbestrijding... je ziet hem gewoon heel vaak. Iedereen wil liever een goede buur dan een verre vriend."

Mineurstemming

Toen de Wijchenaar het bericht kreeg dat hij weg moest, kwamen buurtgenoten bij elkaar. "We vinden het onrechtvaardig", zegt Marianne. "Er was echt zo'n mineurstemming. We zijn een petitie gestart in het dorp vanuit ons gevoel iets te willen doen. Want verder kunnen we niks doen. Zijn hele familie zit hier, zijn sociale binding is hier!"

Marianne is het niet eens met de regelgeving. "Dat als je in Nederland bent geboren, maar niet terug mag naar je geboortegrond. Sorry, daar kan ik echt niet bij. Daarnaast mag Urho niet ééns in een hoorzitting zijn verhaal doen. Dat vind ik een aparte manier van doen."

Doel: duizend handtekeningen

De petitie is inmiddels een paar honderd keer getekend. De gemeente kan niks doen, maar de initiatiefnemer hoopt een signaal af te geven aan de IND. "We hebben ons als doel gesteld dat we duizend handtekeningen krijgen."

Urho noemt de steun die hij krijgt uit het dorp 'fantastisch en geweldig'. "Ik vind het zo fijn dat ik in zo'n korte tijd zo veel voor de buurt beteken."

31 januari moet Urho terug, zo heeft de IND hem meegedeeld. Ondertussen is hij zoekende of er nog opties zijn om een verblijfsvergunning te krijgen. Of dat er toch nog in Den Haag een geldig dossier van hem opduikt.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat om privacyredenen niet in op vragen over Urho. Maar in het algemeen geldt dat het Nederlanderschap verloren gaat voor een meerderjarige die (voor 2003) vrijwillig een andere nationaliteit heeft verkregen, laat een woordvoerder van Justitie weten. Dat houdt in dat als je als meerderjarige een andere nationaliteit aanneemt dat je Nederlandse nationaliteit van rechtswege vervalt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore