Nederland

Fietsersbond: 'Overal in de bebouwde kom 30 kilometer per uur'

25 januari 2018 14:28 Aangepast: 17 februari 2018 13:54
Het verlagen van de snelheidsnorm binnen de bebouwde kom zou 100 verkeersdoden per jaar kunnen schelen. Beeld © ANP Foto

Jaarlijks 100 tot 130 minder verkeersdoden. Het kan, denkt de Fietsersbond. Daarvoor moet de snelheid in de bebouwde kom wel op zoveel mogelijk plekken terug naar 30 kilometer per uur.

In 80 procent van alle woonstraten geldt deze maximumsnelheid al. "Maar toch is binnen de bebouwde kom 50 nog steeds de norm", zegt de belangenorganisatie. "Als je de woonwijk verlaat, kom je auto’s tegen die 50 rijden. Dat is veel te hard."

Volgens de Fietsersbond is 50 kilometer per uur te gevaarlijk voor fietsers. De kans op ernstige verwondingen door een ongeval is volgens de organisatie bij 30 kilometer per uur 3,5 keer kleiner dan bij 50.

Niet sneller

Natuurlijk moet de situatie wel per locatie worden bekeken, voegt woordvoerster Douwtje de Vries toe. "Op ringwegen waar alleen maar auto's rijden zou het gek zijn om de snelheid terug te brengen."

Als de snelheid wordt verlaagd, kunnen wegen worden ingericht als 30 kilometerwegen, met obstakels zoals drempels en vernauwingen, waardoor auto's niet sneller kunnen. Dan is handhaving niet nodig, stelt de Fietsersbond.

Goed idee

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het met de bond eens dat het verlagen van de snelheidsnorm de veiligheid vergroot.

"Dan zijn er wel voorwaarden voor hoe je die 30 kilometergebieden inricht", zegt een woordvoerder. "Voor de bereikbaarheid en de verkeersafwikkeling zul je altijd 50 en 70 kilometerwegen nodig hebben."

Het is dus een goed idee, maar hij waarschuwt wel dat het flink wat gaat kosten om de wegen goed in te richten. "Als overheid moet je daar wel voldoende geld tegenover zetten. Maar verkeersongevallen kosten nu 14 miljard per jaar. We moeten bereid zijn investeringen te doen."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore