Ga naar de inhoud
Nederland

Mondhygiënist mag straks zelf boren, tandartsen fel tegen

Archieffoto. Beeld © ANP

In de toekomst hoef je niet meer per se naar de tandarts als er geboord moet worden. Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig kleine gaatjes boren, verdoven en röntgenfoto's maken.

Nu kan dat nog alleen onder leiding van een tandarts. Het gaat in eerste instantie om een proef. 

'Volstrekt onbegrijpelijk'

De tandartsen zelf zien niets in het plan. "Buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt'', zegt voorzitter Wolter Brands van de branchevereniging van tandartsen KNMT. 

"Het besluit is volstrekt onbegrijpelijk. Het is niet onderbouwd, patiënten willen het niet, mondhygiënisten kunnen het niet en de zorg wordt er bovendien duurder van'', zegt de voorzitter. Daarbij leidt het besluit volgens hem tot nog meer verwarring over wie er wat doet in de mondzorg. "Zo weet de patiënt helemaal niet meer waar hij aan toe is.''

Mondhygiënisten eindverantwoordelijk en aansprakelijk

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil dat tandartsen sommige taken overdragen aan mondhygiënisten. Er zijn al jaren te weinig tandartsen. En die hebben ook steeds meer te doen, onder andere doordat ouderen minder gauw overgaan op een kunstgebit. Maar tandartsen houden bijvoorbeeld het boren van eerste gaatjes nog te vaak in eigen hand.

Mondhygiënisten die de nieuwe, zwaardere opleiding hebben gevolgd, mogen straks maximaal vijf jaar lang op eigen gezag boren, verdoven en foto's maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk.

Tandartsen doen moeilijkere behandelingen

Door het experiment kunnen tandartsen zich richten op de moeilijkere behandelingen. Als de proef goed uitpakt, maakt Bruins de nieuwe bevoegdheid voor de mondhygiënist mogelijk definitief.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zorgen om meer bevoegdheden voor mondhygiënisten