Nederland

Zachte winter bespaart gezin tientallen euro's

24 januari 2018 15:40 Aangepast: 17 februari 2018 03:50
Beeld © Jannes Wiersema

De winter is tot nu toe opvallend zacht, het is vandaag zelfs de warmste 24 januari ooit gemeten. In De Bilt werd een temperatuur van 14,4 graden gehaald. Dat heeft in ieder geval één voordeel: de stookkosten zijn een stuk lager. En dat scheelt een paar tientjes.

Energiemaatschappij Essent heeft uitgerekend wat de zachte winter tot nu toe betekent voor het gasverbruik voor huishoudens. Gerekend van 1 oktober tot en met eind januari is er sprake van 8,5 procent minder gasverbuik ten opzichte van een gemiddelde winter.

Op de gasmeter in de meterkast is dat - gemiddeld - een verschil van 60 kuub. Omgerekend betekent dat een verschil van 39 euro.

Oktober

Met name oktober werd er minder gestookt: toen werd 22 procent minder gas verbruikt. In december was het maar 4 procent minder. 

Essent levert gas aan twee miljoen huishoudens en behoort tot de grootste energiebedrijven.

Volgens de Gasunie, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het transport van het Nederlandse aardgas, ligt het transport van gas vandaag op zo'n 250 miljoen kuub, 100 kuub lager dan een gemiddelde dag in januari.

150ste warmterecord

Het warmterecord van vandaag is de 150ste sinds het jaar 2000. Ter vergelijking: het aantal kouderecords staat sindsdien op 14. Volgens het KNMI is daaraan duidelijk te zien dat het klimaat opwarmt. "In een wereld zonder klimaatverandering zouden dat er ongeveer 58 van ieder geweest moeten zijn."

Het warme weer van vandaag betekent overigens niet dat het nu lente wordt. Morgen wordt het alweer iets kouder, maar nog steeds zacht met een graad of 10. Gemiddeld is het zo'n 3 graden in januari.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vind jij het ook zo warm vanochtend? Het is nu al de warmste 24 januari ooit gemeten

`