Nederland

Kinderfeest speciaal voor gepeste kinderen: 'Er ontstaan hier mooie vriendschappen'

24 januari 2018 11:32 Aangepast: 24 januari 2018 13:44
Kinderen met ballonnen (archieffoto) Beeld © iStock

"Nooit worden uitgenodigd voor een kinderfeestje is vreselijk. Daarom organiseren we dit feest." Esther de Blij organiseert vandaag een kinderfeest waar alleen gepeste kinderen welkom zijn.

"Nare herinneringen kan ik niet wegnemen, maar ik kan wel mooie herinneringen laten ontstaan", zegt organisator Esther de Blij. Ze is van de stichting 'Let me know', een club vrijwilligers die zich inzet voor gepeste kinderen. "Het is de allereerste keer dat we een kinderfeest organiseren voor kinderen die gepest worden of werden. Het is in Leusden, maar de kinderen komen uit het hele land."

Durft deze kwetsbare groep kinderen wel te komen? "Ja", zegt Esther. "Het feest is ook volledig anoniem. We gaan geen foto's maken en de locatie blijft geheim."

Vriendschappen ontstaan

Toegegeven, in de meeste gevallen hebben de ouders de kinderen opgegeven. "Sommige ouders vertellen de achterliggende reden van het feestje aan hen, anderen doen dat niet." Ze vervolgt: "Het gaat vandaag ook niet om het pesten. Het gaat er vandaag om dat kinderen lol hebben en zich vermaken."

En daar kunnen mooie dingen uit ontstaan. Zoals vriendschappen."Gepeste kinderen snappen elkaar en vinden steun. We zijn laatst met een groepje gaan bowlen; dat resulteerde in een paar mooie vriendschappen."

Miniatuurvoorbeeld

Esther (tweede van links) met de vrijwilligers die vanmiddag het kinderfeest organiseren

Inzetten voor gepeste kinderen

Esther, zelf moeder van drie kinderen, begon zich een paar jaar geleden in te zetten voor gepeste kinderen. "Ik zag een Facebookpost van een jongen van 12 jaar die zelfmoord had gepleegd omdat hij was gepest. Daaronder stonden allerlei reacties van leerlingen die op zijn school zaten. Veel kinderen hadden hem willen helpen. Voelden zich erg verdrietig omdat ze niets hadden gedaan. Daar was ik erg van onder de indruk."

Esther bedacht een armbandenactie. Die armbanden kunnen jongeren die pesters willen helpen, dragen. "We hebben nu zo'n 9000 bandjes verkocht." Van de opbrengst organiseert de stichting evenementen voor gepeste kinderen. 

Voor het kinderfeestje vanmiddag zijn 50 aanmeldingen. Ook de ouders van de kinderen zijn welkom. Wat ze gaan doen? "Met vrijwilligers hebben we allerlei leuke dingen bedacht. Er zijn clowns, ballonnen, Amerikaanse taarten en vrolijke muziek. We gaan er een leuke dag van maken."

Goed initiatief

Opvoeddeskundige Mariëlle Beckers vindt het een goed en mooi initiatief. "Als je gepest wordt, kun je je ontzettend alleen voelen omdat je altijd maar wordt buitengesloten. Het is vooral heel erg fijn dat gepeste kinderen elkaar ontmoeten. Zo'n feestje kan een enorme steun zijn en het is natuurlijk prachtig als daar vriendschappen uit ontstaan."

Maar het is volgens Beckers ook belangrijk dat er meer gebeurt. "Dat dit soort feestjes nodig is, moet ook een duidelijk signaal zijn. Voor ouders, kinderen, en de hele maatschappij. Het probleem van pesten is nog altijd heel erg groot. Dat kan alleen maar opgelost worden als we dat met elkaar doen."

Meisjes zijn de grootste pestkoppen:

Wie pesten er meer: jongens of meisjes? Het blijken de meisjes te zijn.

Meer op rtlnieuws.nl
Jongerenrechtbank nieuw middel in de strijd tegen pesten

`