Nederland

Nederland eist opheldering over verdwenen oorlogsschepen Javazee

23 januari 2018 16:55 Aangepast: 16 februari 2018 11:01
De torpedojager Hr. Ms. Kortenaer is een van de schepen die in de slag in de Javazee ten onder ging. Beeld © ANP

Nederland heeft de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd over het verstrekken van vergunningen voor het verwijderen van Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog waren gezonken en op de bodem van de Javazee lagen. De scheepswrakken en de stoffelijke resten van de Nederlandse opvarenden zijn in 2016 weggehaald.

De Indonesische nieuwssite Tirto.id berichtte de afgelopen dagen over de drie verdwenen oorlogsschepen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht door de Japanners. Met de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer verdwenen ook de lichamen van de militairen die met hun schip ten onder gingen.

Verzamelgraf

De uitkomst van het officiële onderzoek klopt volgens de nieuwssite niet. Er zouden toch vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

"We willen graag weten hoe het zit", zegt minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. "We hebben nu informatie, we moeten kijken of die klopt, kijken wat dat betekent voor het onderzoek. Maar die antwoorden hebben we nog niet." Hij hoopt snel antwoord te krijgen omdat het voor de nabestaanden een "buitengewoon kwalijke zaak is dat hier zoveel onduidelijkheid over is".

Fatsoenlijke begrafenis

Ook in de Tweede Kamer willen partijen opheldering. Kamerleden Wybren van Haga (VVD) en Salima Belhaj (D66) hebben Kamervragen gesteld. Zij willen onder meer weten of er inderdaad vergunningen zijn afgegeven, en of het nog mogelijk is om de resten van de omgekomen militairen veilig te stellen en een 'fatsoenlijke begrafenis' te regelen.

Ook Lilianne Ploumen (PvdA) wil weten hoe het zit. Zij is 'geschrokken' van de berichtgeving.

Daders

Eind vorige week meldde het kabinet nog dat onderzoek naar het verdwijnen van de scheepswrakken geen spoor van de daders of de wrakken heeft opgeleverd. In de regio worden veelvuldig gezonken schepen illegaal geborgen om het staal te verkopen.

Op de lokale markt is 'voor zover bekend' bij de Indonesische autoriteiten geen schroot van de schepen aangeboden, aldus het rapport. In die tijd dat de schepen verdwenen zouden geen vergunningen zijn afgegeven om in het gebied waar de schepen lagen bergingen uit te voeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

`