Nederland

Australische prijs voor Nederlandse rechercheurs om toewijding bij opsporen pedofiel

23 januari 2018 16:18 Aangepast: 16 februari 2018 00:25
Spelende kinderen op de Filipijnen. Beeld © EPA

Als de aanleiding niet zo gruwelijk was geweest, had rechercheur Danny van Althuis wel durven spreken van de zaak van zijn leven. Hij is één van de vier Nederlandse politiemannen dankzij wie de Australische kindermisbruiker Peter Scully op de Filipijnen kon worden opgespoord. Daarvoor kregen ze een hoge Australische onderscheiding.

Van Althuis en zijn collega's Arjan Verhagen, Farid el Hamouti en Aat Both speelden een sleutelrol bij de opsporing van Scully, die drie jaar geleden werd gepakt. Hij bleek verantwoordelijk voor de vreselijkste kinderporno die Van Althuis ooit onder ogen kreeg.

'Stil maar'

Ze zetten hun tanden in de zaak nadat het erop leek dat in de video, waarin een anderhalf jaar oud meisje wordt misbruikt, Nederlands wordt gesproken. Iemand achter de camera lijkt "Stil maar" te zeggen.

Een analyse van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou later uitmaken dat dat hoogstwaarschijnlijk niet zo was. Maar een tolk op de Filipijnen herkende een plaatselijk accent, zonder nu meteen te kunnen zeggen wat de woorden betekenen. Collega Verhagen was, vanwege de strijd tegen kindersekstoerisme, al namens de politie gestationeerd op de Filipijnen en ging daar aan de slag met Farid el Hamouti. Van Althuis en Both sloten aan bij de Australische politie in Canberra.

Op de hielen

"Dat was een nuttige periode", zegt Van Althuis. "Als wij daar aan het eind van onze werkdag de computers konden uitzetten, gingen de collega's in Nederland er meteen mee verder." Hij roemt de samenwerking met de Australiërs, die hen uiteindelijk bleken te hebben voorgedragen voor de Foundation Day Honours. De onderscheiding werd gisteren uit naam van de Australische korpschef Andrew Colvin uitgereikt.

Miniatuurvoorbeeld

Rechts de vier rechercheurs bij de uitreiking van de onderscheiding. Derde van rechts Danny van Althuis. (Foto: Politie)

Van Althuis herinnert zich het hoogtepunt: het moment waarop ze er met zijn allen van overtuigd waren dat ze wisten waar op de Filipijnen Scully precies was. "Er was intussen met twee meisjes gesproken en er was een verdachte opgepakt."

Geen doodstraf

Scully zelf was nog voortvluchtig toen, zegt Van Althuis. "Maar er was geen reden om aan te nemen dat het om iemand anders ging. We wisten vrijwel zeker dat hij onze man was, al was het natuurlijk goed om na de aanhouding te zien dat zijn uiterlijk ook inderdaad overeenkwam met wat over hem bekend was."

De Australiër, inmiddels 55 jaar oud, wacht op de Filipijnen nog steeds op zijn veroordeling. Het proces is gehinderd doordat bewijsmateriaal, waaronder computergegevens, in oktober 2015 bij een brand verloren ging. Het leek erop dat Scully de doodstraf zou kunnen krijgen toen die vorig jaar op de Filipijnen werd heringevoerd, maar de zaken waarvan hij wordt verdacht, zijn daarvan uitgezonderd.

Zakelijk en afstandelijk

Van Althuis (46) en zijn collega's houden zich allang weer met andere zaken bezig. Het filmpje van Scully zal hem mogelijk altijd bijblijven, maar de rechercheur probeert zakelijk en afstandelijk te zijn als hij beelden bekijkt. "We weten hier wat we onder ogen zullen krijgen, het is niet een plotselinge confrontatie. We zijn eigenlijk vooral gefocust op aanknopingspunten, dingen die ons opvallen en die bruikbaar zijn voor de opsporing. En we kunnen er onderling natuurlijk ook met elkaar over praten."

Voor hem blijft het werk dat zinvol is, juist om de twee kanten die het heeft: "Je pakt verdachten op én je ontzet soms slachtoffers." Het destijds anderhalf jaar oude meisje dat zo gruwelijk werd misbruikt in de film van Scully, heeft het overleefd. Eén van de andere twee meisjes die, 11 en 12 jaar oud, in de film werden misbruikt, is overleden. Scully zou haar om het leven hebben gebracht.

`