Ga naar de inhoud
Nederland

Vlag kan uit in Groningen: 'Na vijf jaar vechten is het vandaag dolle dinsdag'

Een huis in Zeerijp wordt gestut. Beeld © ANP

"De vlag kan uit. Dit is een euforische dag." De reacties op het nieuws dat de NAM woningeigenaren in het bevingsgebied in Groningen direct moet compenseren voor de waardedaling van hun woning, is bij Groningers met groot gejuich ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld

"Dolle dinsdag", zegt Lolke Weegenaar van de ​Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Na vijf jaar vechten, zegt hij, is het vandaag 'een euforische dag'. Dat 4000 eigenaren in het Groningse aardbevingsgebied door het gerechtshof in het gelijk zijn gesteld en recht hebben op compensatie voor de verminderde waarde van hun woning, ook al hebben ze die nog niet verkocht, is een grote overwinning.

Vlag kan uit

"De vlag kan uit", zegt Weegenaar. "Maar we zijn er nog niet. Er moet nu een model komen om de schade van alle woningen vast te leggen." De uitspraak kost de NAM mogelijk een miljard euro. Weegenaar gaat zich er met zijn stichting sterk voor maken dat het geld uiterlijk over negen tot twaalf maanden op de rekening staat van de huizenbezitters.

ZIE OOK: NAM moet waardeverlies huizen Groningen direct betalen

Over wat de uitspraak betekent voor de huizenmarkt, is makelaar John Schokker uit Groningen voorzichtig. "Ik geloof niet dat dit op korte termijn heel grote gevolgen heeft. En hoe het zich op de lange termijn ontwikkelt, dat weet ik niet."

Onder water

Schokker wijst op de bestaande regeling voor waardevermeerdering bij verkoop. Zelf treedt hij geregeld aan in de deskundigencommissie die huiseigenaren kunnen inschakelen als ze niet denken te krijgen waar ze recht op hebben. "Ik geloof wel dat veel mensen opgelucht zijn, maar nog steeds heb je huizenbezitters die überhaupt niet in de positie zijn om hun huis te verkopen, hetzij omdat ze met hun hypotheek onder water staan, hetzij omdat ze simpelweg te oud zijn."

Net als zijn branchegenoten bestudeert Schokker de uitspraak nauwkeurig. "Het gaat over het hele Groninger gasveld. Vallen de gevolgen in de stad Groningen daar ook onder? Hoe moeten huizen uiteindelijk gewaardeerd worden? Dat zijn belangrijke vragen waarop nog geen antwoord is."

'Dubbel gevoel'

Miniatuurvoorbeeld

Pieta Ettema uit Loppersum is 'heel erg blij met de enorme overwinning op de grote NAM'. In hoger beroep nog wel. Maar tegelijkertijd deelt ze de zorg van makelaar Schokker: hoe nu verder? "Het is een dubbel gevoel."

Ze is niet optimistisch over het vervolg. "Het is sowieso al te dol dat hier een rechter aan te pas moest komen. Schade vergoeden die je veroorzaakt, dat zou normaal moeten zijn. Maar de NAM vindt dat niet normaal. Vandaar dat ik cynisch ben. Misschien gaan ze wel in cassatie. En dan nog: hoe willen ze dit aanpakken? Hoe kun je iedereen op een eerlijke en transparante manier vergoeden?"

Toekomst ongewis

Voor Ettema en haar echtgenoot is de toekomst ongewis omdat hun huis, een rijksmonument, valt in een prijsklasse waarvoor niet veel belangstelling is. Het huis staat sinds 2012 te koop, maar ze hebben nog geen serieuze gegadigden over de vloer gehad. "Daarvoor heb je mensen van buitenaf nodig. En eerlijk is eerlijk: ik zou hier ook niet uit eigen vrije wil gaan wonen."

Ze verwacht dat de uitwerking van de uitspraak nog heel wat voeten in de aarde zal hebben. "Er moet aan gesleuteld worden, het wordt wéér een gevecht. Alles in deze kwestie is een gevecht. Dat zal nu niet anders zijn."

Ate heeft drie miljoen schade door aardbevingen

De aardbevingen in het gaswinningsgebied in Groningen veroorzaken emotionele én financiële problemen.