Nederland

'Wél vergunningen verleend voor berging oorlogsschepen'

23 januari 2018 02:22 Aangepast: 14 februari 2018 23:46
De torpedojager Hr. Ms. Kortenaer is een van de schepen die in de slag in de Javazee ten onder ging. Beeld © ANP

De Indonesische autoriteiten hebben wel degelijk vergunningen afgegeven voor de berging van ten minste twee oorlogsschepen die ten onder waren gegaan bij de Slag in de Javazee. Dat meldt De Telegraaf. De krant schrijft beschikking te hebben over de documenten.

Bij de Slag in de Javazee kwamen in 1942 ongeveer 900 Nederlandse militairen om het leven, onder wie oorlogsheld Karel Doorman. Hun overblijfselen werden illegaal geborgen. De verdwijning van het zeemansgraf kwam in 2016 aan het licht tijdens een duikexpeditie.

Zonder toestemming geborgen

Nederland deed samen met Indonesië onderzoek naar de verdwenen scheepswrakken. In dat onderzoek kwam naar voren dat er geen spoor van de daders of schepen is gevonden. Volgens de Indonesische autoriteiten waren ze zonder toestemming op industriële wijze geborgen. In Indonesië zijn in de tijd dat de wrakken zijn verdwenen (ergens in de zes maanden voor november 2016) geen vergunningen afgegeven voor bergingen, aldus het onderzoek.

Volgens De Telegraaf zorgen documenten waar de krant over beschikt voor 'een ander beeld'. Voor zowel de locatie van de verdwenen Hr.Ms. Kortenaer als de Britse torpedobootjager​ HMS Electra zijn wél vergunningen verleend, meldt de krant.

ZIE OOK: 'Overblijfselen van gesneuvelde Nederlanders in anoniem massagraf'

De betrokken Nederlandse ministeries kunnen vooralsnog niet reageren. De onthullingen moeten eerst worden bekeken, meldt een woordvoerder aan De Telegraaf.

Anoniem massagraf

Gisteren werd bekend dat de overblijfselen van honderden Nederlanders die om het leven kwamen bij de Slag in de Javazee, mogelijk in een anoniem massagraf liggen. Dat had een Indonesische nieuwssite ontdekt na gesprekken met een grafdelver. Die zou grote hoeveelheden menselijke resten hebben begraven vlakbij de haven van Brondong op Oost-Java.

Zeemansgraf voor 900 Nederlandse militairen:

  • De kruisers Hr. Ms. De Ruyter, de Hr. Ms. Java en de Hr. Ms. Kortenaer vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan.
  • Daarbij kwamen meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indonesische militairen om het leven.
  • De verdwijning van het zeemansgraf kwam eind 2016 aan het licht tijdens een duikexpeditie door het Karel Doorman Fonds naar de wrakken. De duikers troffen wel sporen aan en sonaropnamen laten de afdruk van schepen op de zeebodem zien.
  • De schepen waren het graf van vele honderden opvarenden en ze waren van grote historische waarde voor Nederland.
  • De overlevenden en nabestaanden zijn geïnformeerd over de verdwijning van de oorlogsgraven. Defensie benadrukt dat het van groot belang is voor overlevenden en nabestaanden om te achterhalen wat er met de schepen is gebeurd.
  • Het is volgens internationaal recht verboden om oorlogsgraven te schenden, laat staan de schepen te bergen, zonder de toestemming van Nederland. Ook het internationale humanitaire oorlogsrecht beschermt oorlogsgraven.
`