Nederland

'Door heel Nederland gebouwen met gevelpanelen als Grenfell-toren'

22 januari 2018 06:53 Aangepast: 22 januari 2018 07:58
De Grenfell-toren. Beeld © AFP

De brandgevaarlijke gevelpanelen die de ramp in de Londense Grenfell-toren veroorzaakte, zijn ook in Nederland gebruikt op hoge gebouwen. Dat zegt brandveiligheidsinspecteur Peter van der Leur van adviesbureau DGMR.

Van der Leur is meerdere gebouwen met gevelplaten tegengekomen die niet aan voldoen aan de eisen en dus in principe niet veilig zijn, meldt Trouw. Om hoeveel gebouwen het gaat, weet hij niet.

De gebouwen die Van der Leur tegenkwam met de brandgevaarlijke panelen, zijn inmiddels verbouwd of wordt er aan gewerkt. Maar volgens de brandveiligheidsinspecteur is niet duidelijk op welke schaal deze gevelplaten zijn gebruikt, omdat er weinig controle op is.

Weinig controle

Dat komt volgens Van der Leur omdat de gemeenten dat tijdens de bouw moeten controleren, en gebeurt dat alleen steekproefsgewijs. "Ze kunnen niet alles langslopen, dat zou veel te veel werk zijn", zegt hij in de krant. 

Het brandbare type gevelplaat zoals die gebruikt is op de Grenfell-toren mag in Nederland gewoon worden verkocht. Ze mogen alleen worden gebruikt voor de laagbouw, daarvoor gelden minder strenge brandveiligheidseisen. Maar als een aannemer ze - tegen de regels in - wil gebruiken voor hoogbouw, dan kan hij ze gewoon bestellen.

Leveranciers

De leveranciers van de panelen weten het best hoeveel hoge gebouwen met de brandbare gevelplaten zijn bekleed. Die hebben vooralsnog geen inzage in de verkoopcijfers willen of kunnen geven.

Een van de gebouwen waarbij de gevelplaten waren gebruikt was een van de gebouwen van Hogeschool Rotterdam. Dat gebouw wordt verbouwd. Het type gevelplaten dat was gebruikt was brandonveilig, maar van een minder gevaarlijk type dan die van de Grenfell-toren.

Antonio overleefde ternauwernood de brand in Grenfell Tower: 'Waren er wel regels?'

In juni wist Antonio Roncolato net te ontsnappen aan de vuurzee in de Londense Grenfell Tower, en nu kunnen de autoriteiten geen nieuw huis voor hem vinden.
`