Nederland

Kamervragen over techniek meldkamer: 'Geen tijd te verliezen'

20 januari 2018 20:30 Aangepast: 20 januari 2018 20:33
Archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

PvdA en CDA in de Tweede Kamer zijn verbaasd dat het bij de meldkamer van 112 nog niet mogelijk is om de locatie van de beller te bepalen. Ze gaan Kamervragen stellen. "We moeten het snel organiseren, het is levensreddend."

Mensen in een noodsituatie wachten soms onnodig lang op hulp. Er is een goedkope en makkelijke manier om de locatie te achterhalen, maar in Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de benodigde techniek te gaan gebruiken. Landen om ons heen gebruiken die techniek, Advanced Mobile Location (AML), wel.

ZIE OOK: Techniek meldkamer 112 loopt achter: 'Levens in gevaar'

Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zijn anderhalf jaar geleden al toezeggingen gedaan door de minister. "Het is een slechte zaak dat het na zoveel tijd nog niet geregeld is", zegt ze. "Het is verontrustend dat Nederland achterloopt."

Haar collega Attje Kuiken van de PvdA vindt het 'vreemd dat Nederland nog steeds geen sluitend systeem heeft om de locatie van slachtoffers te bepalen'. "Ik wil zo snel mogelijk van de minister horen waarom we in Nederland hier nog op wachten, terwijl onze buurlanden het al wel hebben ingevoerd".

Prioriteit als mensen in doodsnood zijn

Er is wel een systeem in gebruik, Vaststelling Incident Locatie, maar dat vinden de Kamerleden niet genoeg. Bij dat systeem moet het slachtoffer eerst een bericht van de meldkamer openen en toestemming geven om de locatie te bepalen. Pas dan kan de meldkamer dat zien.

Van Toorenburg wil haast maken met het invoeren van AML. "Ik snap dat het best wat tijd kost om het in te voeren. Maar het heeft natuurlijk prioriteit wanneer mensen in doodsnood zijn."

Akkie overleed in gezonken auto: 'Ze belde nog met 112'

Akkie slipte in december een kanaal in met haar auto en overleed. Haar exacte locatie was niet bekend bij de meldkamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore