Nederland

Femke van der Laan: 'Kinderen verbijsterd door zingende vader'

20 januari 2018 14:13 Aangepast: 20 januari 2018 14:41
Femke van der Laan tijdens het grote applaus voor Eberhard van der Laan

"Ik slik en slik, net zolang tot ik de tranen in bedwang heb en me weer kan vertonen." Dat schrijft Femke van der Laan in haar eerste column over de dood van haar man Eberhard van der Laan.

Na het overlijden van Eberhard van der Laan in oktober 2017, besloot Femke van der Laan (39) columns voor de Amsterdamse krant Parool te schrijven. Omdat ze nog zo vaak wordt aangesproken over haar overleden man en zijn betekenis voor de stad. Femke was eerder werkzaam als eindredacteur en journalist.

Afgepeigerd

In haar eerste column schrijft ze over haar verhuizing uit de ambtswoning aan de Herengracht: "Afgepeigerd ben ik. Het is negen uur 's avonds en vandaag zijn we verhuisd. Vanmorgen vroeg hebben we de boel ingepakt op de Herengracht, zojuist zijn hier de bedden opgemaakt."

Ze vervolgt: "Ik hoef niet eens mijn ogen dicht te doen om Eberhard te zien zitten aan de keukentafel. Stukken lezend, de loodgieterstassen op een rij achter hem. Hier begonnen onze dagen en hier plofte hij neer als hij thuiskwam. Hier zaten we met z'n tweeën, maar net zo makkelijk met zeven man, ondanks dat er maar drie stoelen stonden. Ik slik en slik, net zolang tot ik de tranen in bedwang heb en me weer kan vertonen aan de inpakkers en sjouwer."

Verbijsterd

Ook schrijft ze dat ze met haar kinderen fragmenten van Eberhard terugkijkt. Als er fragment voorbij komt waarin hun vader live zingt, vallen de monden van de kinderen met verbijstering open. "Nee!" "Wat erg!" "Heeft ie dat echt gedaan?!" "Nee!" Hoofden worden afgewend, ogen bedekt door handen: dit is te erg om naar te kijken. Ook als je vader dood is, kun je je blijkbaar nog hartgrondig voor hem schamen. Voor de tweede keer die dag hoor ik Eberhard lachen".

Eberhard van der Laan; een overzicht

Eerdere video over de geliefde burgemeester Van der Laan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore