Nederland

Storm zorgt niet voor record bij windmolens

19 januari 2018 15:26 Aangepast: 19 januari 2018 15:56
Archieffoto. Beeld © ANP

Windmolens hebben gisteren niet kunnen profiteren van de zware storm die over het land raasde. De geschatte opbrengst aan windenergie was met slechts een zevende plaats in het maandoverzicht verrassend laag.

Dat meldt hoogleraar Energietransitie van de Hanzehogeschool en manager bij Gasunie Martien Visser. Hij is verantwoordelijk voor de site energieopwek.nl, van de hogeschool en de Sociaal Economische Raad (SER).

ZIE OOK: Nederlanders denken dat energie duurzamer is dan in werkelijkheid

De site geeft een schatting van de actuele opwekking van duurzame energie in Nederland op basis van gegevens van het KNMI. In de grafiek van gisteren is een dip te zien op het hoogtepunt van de storm, rond het middaguur.

Windmolens worden bij te krachtige windstoten stilgezet om schade te voorkomen. "Dat is geen ontwerpfout", zegt Visser. "Je zou ze beter bestand kunnen maken tegen harde wind, maar dan zouden ze minder rendabel zijn bij gewone wind."

Record bij vorige storm

Volgens site werd gisteren bijna 55.500 megawattuur windenergie opgewekt. Dat is genoeg om ongeveer 616.000 mensen van energie te voorzien. Het gaat om schattingen, die volgens Visser 'tamelijk accuraat' zijn.

Niet alle stromen zorgen voor een lage energieopbrengt. De storm op 3 januari leverde een recordopbrengst aan energie op. Daarmee zouden 877.000 mensen van stroom voorzien kunnen worden. 

RTL Nieuws-verslagger Bart Reijnen ging gisteren tijdens de storm kijken bij energiebedrijf Nuon:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`