Nederland

Ridder Marco Kroon al eerder in opspraak

17 januari 2018 13:29 Aangepast: 17 januari 2018 16:55
29 mei 2009: Marco Kroon wordt onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Beeld © ANP

Vanwege zijn dappere optreden in Afghanistan in 2006 werd Marco Kroon drie jaar later door koningin Beatrix geslagen tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. In 2010 kwam hij in opspraak toen hij werd beschuldigd van drugs- en wapenbezit. Nu wordt zijn rol onderzocht bij een geweldsincident dat zich al in 2007 voordeed.

Dat hij de hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding van Nederland kreeg, had te maken met zijn moedige optreden als pelotonscommandant. Kroon leidde een peloton commando's van maart tot augustus 2006, toen de Taskforce Uruzgan werd opgebouwd.

Leider, militair en mens

Er is niet één speciale actie aan te wijzen waarvoor Kroon werd onderscheiden, zei koningin Beatrix destijds. Hij werd geroemd om zijn optreden als leider, als militair en als mens tijdens de hele missie.

"Zijn eenheid wist de dreiging af te wenden", zei de koningin, "waardoor de opbouw van de Nederlandse bases in Tarin Kowt en Deh Rawod kon worden voltooid." Hij nam daarbij grote persoonlijke risico's. "Zijn eigen veiligheid maakte hij ondergeschikt aan die van anderen."

Boete en voorwaardelijke werkstraf

Nog geen jaar na die lovende woorden kwam Kroon in aanraking met justitie. Hij had een café in Den Bosch en werd vervolgd om overtreding van de opiumwet en de Wet wapens en munitie. Hij werd vrijgesproken van het bezit van cocaïne: dat hij de drugs voorhanden had gehad, is niet bewezen. Kroon kreeg wel een boete en een voorwaardelijke werkstraf voor het bezit van vier stroomstootwapens.

Het café deed hij van de hand. Kroon, inmiddels 47 jaar oud, werkt nu bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Hij schreef een boek over zijn ervaringen: Danger Close.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore