Nederland

Onderzoek wijst op mogelijk verband agressie en gebruik antidepressiva

17 januari 2018 13:08 Aangepast: 17 januari 2018 13:54
Slikken van antidepressiva leidt in sommige gevallen tot agressie.

Nieuw onderzoek wijst op een mogelijk verband tussen het slikken van antidepressiva en agressie. Het zou een van de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen zijn, blijkt uit onderzoek van hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes.

Dat meldt onderzoekprogramma Zembla. De hoogleraar van de Radboud Universiteit raadt artsen daarin aan zorgvuldig te zijn met voorlichten over het gebruik van antidepressiva. Ook moeten patiënten goed in de gaten worden gehouden. vooral in de eerste weken dat ze de medicijnen slikken.

Geweld als bijwerking

"Ik denk dat er in zeldzame gevallen toch een verband is tussen bepaald gedrag en die medicatie. Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn onevenredig veel gevallen gemeld van geweld en antidepressiva als je het vergelijkt met geweld als bijwerking van andere medicijnen. Ook in de Verenigde Staten wordt onevenredig vaak agressie gemeld als bijwerking."

ZIE OOK: Waarschuwing voor agressie door antidepressiva

Verkes deed de afgelopen tijd onderzoek met ratten en het antidepressivum citalopram. "Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat ratten minder agressief worden van citalopram, want dat gebeurt ook bij de meeste mensen, maar een aantal ratten werd juist steeds agressiever. Ik denk dat daar echt iets zit en dat je dat ook ziet bij mensen."

Moord

Over de vraag of antidepressiva kan leiden tot agressief gedrag of zelfs moord, wordt al jaren gedebatteerd door deskundigen. "Al is er maar één zaak waarbij antidepressiva de oorzaak was van de moord, dan is het er al één te veel.”

Er zijn verschillende moordzaken waarin de discussie over antidepressiva een rol speelt.

Neerschieten

Zoals de zaak uit 2008, toen de Fries Ids Idsardi drie personen neerschoot. Hij had een dubbele dosis antidepressiva, paroxetine, geslikt. Eén slachtoffer overleed, twee anderen raakten zwaargewond. Hoogleraar Verkes deed maandenlang dubbelblind onderzoek met Idsardi in een tbs-kliniek.

"We hebben hem uitvoerig onderzocht en gebleken is dat hij sneller geïrriteerd raakt als hij paroxetine slikt. Het is in dit soort zaken ontzettend moeilijk om de rol van antidepressiva aan te tonen, maar ik vind dat Idsardi tekort is gedaan en dat de rechter meer mee had moeten wegen dat hij gevoelig is voor de antidepressiva die hij slikte."

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek naar agressie door antidepressiva

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore