Nederland

Defensie over incident Marco Kroon: direct na operatie melden

17 januari 2018 11:04 Aangepast: 17 januari 2018 12:51
Marco Kroon Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie heeft begin 2017 het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte gebracht van een geweldsincident tien jaar eerder in Afghanistan waarbij Marco Kroon betrokken was. Maar het is gebruikelijk dat betrokken militairen zo'n incident direct na de operatie melden, zegt een woordvoerder van het ministerie.

De zogeheten debriefing na de actie is daarvoor de aangewezen gelegenheid.

Kroon stelde Defensie vorig jaar op de hoogte van het incident. Daarna heeft het ministerie het bij het OM gemeld. Op verzoek van het OM zijn door Defensie feiten en gegevens verzameld over de operatie. Deze informatie is vrijdag naar het OM gegaan die hier verder onderzoek naar doet, meldt de woordvoerder.

Niet geschorst

Kroon, die drager is van de Militaire Willems-Orde, zet zijn werkzaamheden bij de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht gewoon door. Hij is niet geschorst, omdat hij niet door het OM is aangemerkt als verdachte.

Het geweldsincident deed zich voor tijdens een geheime inlichtingenoperatie in 2007, niet tijdens een gevechtsmissie. Kroon moest toen als commandant van een eenheid naar eigen zeggen een vijand uitschakelen 'die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzel'. Dat heeft hij via zijn advocaat laten weten.

Afbreukrisico

Kroon hield de operatie geheim 'gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico'. Hij ziet de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet 'omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld'.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore