Nederland

Trump scoort maximaal bij mentale test. Hoe doe jij het?

17 januari 2018 19:35 Aangepast: 17 januari 2018 19:35
Donald Trump Beeld © EPA

De Amerikaanse president Trump heeft deze week een aantal gezondheidstesten met succes doorstaan. Om zijn mentale gezondheid te toetsen, deed Trump de MoCa-test (Montreal Cognitive Assesment), waarmee de eerste signalen van bijvoorbeeld dementie kunnen worden gesignaleerd.

Over de mentale gezondheid van de president waren de afgelopen tijd zorgen ontstaan omdat hij moeilijk uit zijn woorden kwam tijdens een toespraak. Ook werd hij in het recent verschenen boek Fire and Fury, over zijn eerste jaar als president, onstabiel en dom genoemd. Totale onzin, vindt Trump. Op Twitter noemde hij zichzelf eerder nog 'een uiterst stabiel genie'.

MoCa-test

Tijdens het gezondheidsonderzoek moest de president de MoCa-test doen. Met deze test worden onder andere de concentratie, het korte- en het langetermijngeheugen getoetst. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een klok te tekenen, dieren te benoemen of een rijtje van vijf woorden te onthouden.

Op het eerste gezicht lijken het makkelijke vragen, maar toch kunnen mentale afwijkingen door de oefeningen al in een vroeg stadium worden ontdekt. Volgens de dokter van het Witte Huis, Ronny Jackson, had Trump alle vragen goed. "Ik maak me geen zorgen over zijn cognitieve vaardigheden of neurologische functies", zei Jackson.


25 punten of lager

De test bestaat uit acht verschillende onderdelen waar je gemiddeld tien minuten over doet. Bij 30 punten heb je alle vragen goed, boven de 26 scoor je voldoende en werken je hersenen normaal. Als je 25 punten of lager haalt, kan het zijn dat er iets mis is. Hier kun je de hele test downloaden

​De MoCa-test: hoe zit dat?

Dementieverpleegkundige Gerben Jansen neemt regelmatig de MoCa-tests af. Hij beantwoordt de belangrijkste vragen over de test.

Wat is de MoCa-test?
"De MoCa-test moet vooral niet worden verward met een IQ-test. Met de test wordt gekeken of sprake is van cognitieve achteruitgang en of er signalen zijn van een stoornis in het geheugen."

Kun je dementie vaststellen met de test?
"In Nederland wordt de test gebruikt als er een vermoeden bestaat van dementie. Maar aan de hand van de uitslag van de test kun je niet zeggen of iemand ook daadwerkelijk dementie heeft. Zo zwart-wit kun je het niet stellen. Het resultaat geeft een indicatie van of er iets aan de hand is. Aan de hand daarvan kan er besloten worden om verder onderzoek te doen. Bij een slechte MoCa-test gaan bij ons al snel alarmbellen rinkelen."

Wanneer wordt besloten om deze test af te nemen?
"Als er een vermoeden bestaat van cognitieve achteruitgang. Dan wordt er vaak een diepgaander onderzoek ingesteld op de geheugenpolikliniek van het ziekenhuis of bij mensen thuis door een specialist. De MoCa-test is daar een onderdeel van." 

De test lijkt heel simpel, is dat ook zo?
"De MoCa-test is al een vrij ingewikkelde geheugentest, er bestaan nog een aantal eenvoudiger tests. Als je jong bent, denk je misschien al gauw: ach, wat makkelijk die test. Toch kunnen mensen met het vermoeden van dementie hier heel anders op reageren. Het kan best confronterend zijn om niet te weten wat je moet antwoorden of doen bij de vragen van zo'n ogenschijnlijk 'kinderachtige' test."  

Is de test helemaal betrouwbaar?
"De test is niet honderd procent betrouwbaar. Het blijft een momentopname. Bovendien wil een foutloze MoCa-test niet zeggen dat er geen sprake is van dementie. Er zijn ook mensen die om de geheugentest heen kunnen zeilen en puur varen op hun intelligentie. Ik ken bijvoorbeeld situaties waarbij de test foutloos werd gemaakt, maar bij een MRI-scan van alles mis bleek te zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore