Nederland

Amsterdamse Coenschool verandert naam: 'Past niet bij visie tolerantie'

16 januari 2018 16:01 Aangepast: 16 januari 2018 17:22
De - nu nog - J.P. Coenschool in Amsterdam. Beeld © Google Maps

De J.P. Coenschool, een openbare basisschool in de Indische Buurt in Amsterdam, gaat van naam veranderen. "De naam strookt niet meer met de kernwaarden die wij als school hebben'', zegt directeur Sylvie van den Akker.

De naam van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is de laatste jaren steeds meer omstreden geworden. Coen was gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in toenmalig Nederlands-Indië. Historici zijn het vrijwel unaniem met elkaar eens dat hij daar een bloedig koloniaal bewind voerde, waarbij duizenden inwoners van de toenmalige kolonie zijn omgekomen.

"Maar Coen was niet alleen maar een schurk", zegt historicus Jur van Goor tegen de Amsterdamse nieuwssite NAPnieuws. De schrijver van een biografie over Coen vindt dat er een te eenzijdig beeld van de VOC-gouverneur wordt geschetst. "Zonder Coen had het Indonesië van nu niet bestaan. Scholen kunnen volgens mij beter goede geschiedenislessen geven, dan hun naam veranderen om zichzelf vervolgens op de borst te kloppen."

'Past niet bij visie'

Volgens Van den Akker is er onder personeel, ouders van leerlingen en buurtbewoners al drie jaar discussie over de schoolnaam. "Wij zijn de enige multiculturele school in een bijzondere buurt. De naam van Coen past niet bij onze visie en uitstraling van tolerantie en verscheidenheid die wij met deze school willen uitdragen'', zegt Van den Akker. Hoe de school gaat heten, is nog niet bekend.

Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn is ook al jaren onderwerp van discussie. In 2012 besloot de gemeenteraad het beeld te laten staan, maar met een aangepaste tekst waarbij melding wordt gemaakt van de wandaden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore