Ga naar de inhoud
Nederland

Kind moet makkelijker aan gezond eten kunnen komen in kantine

Beeld © Getty

Het moet in school- en sportkantines voor kinderen makkelijker worden om gezond eten te kopen. En supermarkten moeten gezonder worden ingericht, zodat kinderen minder vaak verleid worden om naar junkfood te grijpen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ouders van kinderen van 8 tot 16 jaar. De meeste ouders vinden ook dat gezond voedsel goedkoper moet worden.

Voedselvaardigheden leren

Acht op de tien ouders vinden overigens dat het allereerst hun eigen verantwoordelijkheid is om hun kinderen te leren hoe ze verstandig eten. 

"Wij vinden het heel positief dat zoveel ouders het als hun eigen taak zien", zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. "Maar daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook op school voedselvaardigheden als koken of praktische kennis over gezond eten krijgen aangeleerd."

Het blijkt dat kinderen die les over koken hebben gehad, meer over voedsel weten. 

Cijfers uit het onderzoek::

  • 62 procent van de ondervraagde ouders vindt dat school- en sportkantines zo moeten worden ingericht dat kinderen eerder geneigd zijn gezond voedsel te kiezen.
  • 53 procent vindt dat supermarkten daarvoor anders moeten worden ingericht.
  • 48 procent vindt dat het aanbod op straat moet veranderen.
  • 72 procent zegt dat hun school regels heeft voor het meenemen van voedsel door hun kind.
  • 80 procent vindt het makkelijk om zich hieraan te houden
  • 80 procent is het eens met de regels
  • 71 procent is het eens met regels over traktaties.

Steeds meer scholen verplichten kinderen om gezond eten mee te nemen:

Op deze school in Den Haag is tijdens de lunch zoet broodbeleg streng verboden. Maar de kinderen zijn er best blij mee: 'Ik wil een gezond kind blijven'.