Nederland

Strijd tegen files en verstopping: meer bergers langs de snelweg

14 januari 2018 11:58
(Archieffoto)

Om files en verkeersopstoppingen effectiever tegen te gaan, komen op strategische plekken langs de snelweg meer bergers die snel kunnen ingrijpen. Ook komen er meer weginspecteurs, zodat het vrijgeven van gestremde wegdelen en het regelen van omleidingen soepeler verloopt.

Het aantal files door ongelukken en pech moet op deze manier flink afnemen, zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vanochtend in het programma WNL op Zondag.

Ingrijpen of afwachten

Bergers en inspecteurs moeten ervoor zorgen dat wrakken en brokstukken sneller zijn opgeruimd. Ze kunnen ook kijken of het juist slimmer is om met opruimen te wachten tot na de spits.

Eén op de vijf files komt door een ongeluk, zei Van Nieuwenhuizen. Dat levert bij automobilisten ongemak en irritatie op. "Je denkt allemaal weleens: moet dat nou, zo'n lang stuk met rode kruizen, en wat duurt het lang."

100 miljoen euro

Dit voorjaar moeten nieuwe maatregelen de verstopping van de wegen op korte termijn verlichten. Daarvoor is 100 miljoen euro beschikbaar. Nu de economie weer groeit, nemen ook de files weer behoorlijk toe.

Files bestrijden? Dat kun je ook zelf

Slecht rijgedrag is vaak de bron van files. Zelfs als het niet meteen leidt tot brokken.
`