Ga naar de inhoud
Nederland

'Ik sportte bijna elke dag, maar toch brak ik al zeven keer iets'

Gymles (archieffoto) Beeld © ANP

Steeds meer kinderen breken iets tijdens gymles of op de sportclub. Volgens deskundigen bewegen kinderen tegenwoordig te weinig en zijn ze daardoor gevoeliger voor fracturen. Maar ook als je wél veel sport kan het misgaan. Pechvogel Lara brak al zeven keer iets tijdens het sporten.

Drie keer de linkerpols. Een paar keer de rechter. De pink. Lara is net van de middelbare school af, maar heeft vaak genoeg op de Eerste Hulp gezeten als het weer eens misging. 

ZIE OOK: Kinderen lopen vaker botbreuk op door onvoldoende beweging

Miniatuurvoorbeeld

De breuken liep ze niet alleen op tijdens gymles, maar ook tijdens voetbal. "Mijn grote teen brak ik met voetbal, mijn pink tijdens het volleyballen met gymles. Mijn gymleraar zei nog dat ik me niet moest aanstellen, maar de volgende dag kwam ik toch aan met gips omdat er wat gebroken bleek." Lara sportte bijna iedere dag. Ze is nu bijna een jaar breukvrij. "Ik heb gewoon veel pech gehad."

In 2001 belandden 24.600 kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud met een botbreuk op de Eerste Hulp als gevolg van sporten bij clubs of tijdens de gymles. In 2016 waren dat er 33.100, een toename van 35 procent. Volgens deskundigen komt die toename doordat kinderen tegenwoordig motorisch veel onhandiger zijn en onvoldoende bewegen. 

'Zie verschil in motoriek'

Op onze Facebookpagina vroegen we lezers naar hun ervaring. Volgens Shannon van Piekeren zijn er vaker ongelukken omdat kinderen niet meer buitenspelen. "Klimmen en springen doen de meesten alleen nog maar in de gymles en ja, dan gaat het wel eens fout. Ik zie een groot verschil in motoriek van leerlingen die wel buitenspelen en leerlingen die dat nooit doen. Ook zijn ze veel banger! Mijn collega's die al 30 jaar in het onderwijs zitten, benoemen ook dat het niveau in de gymzaal vele malen lager is dan vroeger. "

Yvonne Corstjens wijst erop dat ongelukken overal kunnen gebeuren. Haar zoontje heeft zijn elleboog gebroken tijdens de gym. "Een kindje met prima motoriek dat veel buitenspeelt en twee keer per week gaat voetballen."

Hella Disco gaat daarin mee. Zij benadrukt dat iedereen weleens wat kan breken. "Je hoeft maar net verkeerd terecht te komen en je hebt pech. Laat kinderen lekker kind zijn en ravotten."