Nederland

Nog nooit zoveel treinen op tijd als vorig jaar, maar niet in Vlissingen

13 januari 2018 11:53 Aangepast: 10 februari 2018 00:56
De trein naar Vlissingen in Rotterdam Beeld © Flickr / robdammers

Het aantal vertragingen op het spoor was nog nooit zo laag als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. Het station met de minste treinvertragingen was Nieuweschans in Groningen.

Maar liefst 98,5 procent van de treinen kwam vorig op tijd aan in Nieuweschans of had maximaal 3 minuten vertraging. Ook andere kleinere stations, zoals Roodeschool en Sneek, kampten nauwelijks met vertragingen. Die stations liggen aan vrij korte lijnen, waar weinig treinen rijden. Die lopen onderweg weinig vertraging op en als dat toch gebeurt, heeft dat vaak geen gevolgen voor andere treinen.

Vlissingen slechtst

De stiptheid was het slechtst in Vlissingen. Daar kwam 85,3 procent van alle treinen op tijd aan. Rotterdam CS (85,7 procent), Tilburg (85,8 procent), Breda (86,4 procent) en Amsterdam CS (87,5 procent) deden het een beetje beter. De treinen leggen langere trajecten af op weg naar die stations. Onderweg hebben ze dus meer kans vertraging op te lopen.

Amsterdam, Rotterdam en Breda hebben bovendien veel internationale treinen. Die zijn minder stipt, en dat trekt het gemiddelde aanzienlijk naar beneden, volgens ProRail.

Utrecht verbeterd 

Het grootste station in Nederland is Utrecht Centraal. ProRail heeft daar de afgelopen jaren veel werkzaamheden uitgevoerd om knelpunten op te lossen. Dat werpt nu zijn vruchten af, zegt ProRail: bijna 92 procent van de treinen kwam vorig jaar op tijd aan in Utrecht.

Utrecht presteerde daarmee beter dan het landelijke gemiddelde, terwijl Utrecht eerder juist onder het gemiddelde scoorde. In 2016 was bijna 89 procent van de treinen punctueel. In de eerste weken van dit jaar staat de teller op ruim 93 procent.

Station Utrecht CS in cijfers: 

1500 treinen per dag rijden er door Utrecht. 

In heel Nederland reed vorig jaar 90,5 procent van alle treinen op tijd, de hoogste punctualiteit ooit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Veel vertraging op het spoor in de herfst, maar waarom?

`