Nederland

Model Ivana Smit (18) had al verwondingen voor val van balkon

12 januari 2018 20:21 Aangepast: 09 februari 2018 23:57
Model Ivana Smit kwam om na een val van een balkon. Beeld © EIGEN FOTO

Model Ivana Smit (18) had al verwondingen voordat zij van grote hoogte naar beneden viel. Dat blijkt uit het onderzoek van forensisch patholoog Frank van der Goot. Smit overleed begin december in Maleisië. Ze viel van een balkon bij een Amerikaans echtpaar.

Op de achterkant van haar hoofd zit een bloeduitstorting van acht centimeter. Die kan er volgens Van der Goot alleen maar gekomen zijn door een gebeurtenis voor haar val. "Er valt niks meer te bloeden als je zo'n smak maakt, voorafgaand aan van de val is ook wat gebeurd. Ze kan zijn uitgegleden, of een tik tegen haar hoofd hebben gekregen. Voor het krijgen van een bloeduitstorting onder de schedelhuid heb je een kloppend hart nodig."

ZIE OOK: Forensisch patholoog: letsel model Ivana Smit past niet bij val van balkon

Cocaïne

Ook op de armen van Ivana zaten een paar blauwe plekken. "Dat hebben veel mensen", zegt Van der Goot. "We doen nu onderzoek naar hoe oud dat letsel is."

In het bloed van Ivana werden ook sporen van cocaïne gevonden. Maar dat was niet alles. Er werden ook sporen van de drugs PMM/PMMA gevonden. Van der Goot: "Die kan zeer schadelijk zijn in combinatie met cocaïne." 

Familie Ivana

De familie denkt dat ze de drugs niet zelf heeft genomen. Haar oom reageert tevreden. "De familie krijgt bevestigd wat we altijd vermoed hebben. Vanuit mijn eigen kennis zou ik zeggen: die drugs waren niets voor Ivana. Maar ja, jeugd experimenteert nog wel eens. Ik kan niet uitsluiten dat Ivana dat ook heeft gedaan. Maar wat ik niet geloof is dat ze dan met een cocktail gaat experimenten, de combinatie van deze drugs. Daarom denkt de familie dat het haar is toegediend."

Advocaat Sebas Diekstra is de advocaat van de familie. Hij zegt dat er op dit moment nader onderzoek gedaan naar een aantal scenario’s. "Daarbij tekent er zich op dit moment langzamerhand één scenario af waar derden een actieve rol in hebben gehad. Een potentieel misdrijf. In het belang van het onderzoek zullen wij de details hiervan nog niet bekendmaken."

`