Nederland

Amerikaanse ambassadeur Hoekstra zegt sorry tegen Nederland

12 januari 2018 17:15 Aangepast: 12 januari 2018 17:18
Koning Willem-Alexander ontvangt de geloofsbrieven van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra Beeld © ANP

Pete Hoekstra, de nieuwe ambassadeur van de VS in Nederland, heeft excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat er in Nederland no-gozones bestaan en dat hier politici in brand worden gestoken. Tegen de Telegraaf zegt Hoekstra: "Het was gewoon fout."

Eerder zei onderminister Steve Goldstein al dat Hoekstra spijt had. "De ambassadeur heeft in 2015 fouten gemaakt en uitlatingen gedaan die hij niet had moeten doen. Dat realiseert hij zich", zei Goldstein. "We hebben de ambassadeur duidelijk gemaakt dat hij door moet gaan om dit achter zich te laten. En hij begrijpt dat heel goed."

'Landen door elkaar gehaald'

Hoekstra gaat nu dus ook zelf door het stof. Waarop de uitspraak gebaseerd was, weet hij niet meer. "Ik heb landen door elkaar gehaald. Ik had het fout en ik weet niet meer hoe dat heeft kunnen gebeuren", zegt hij tegen De Telegraaf

Afgelopen woensdag had Hoekstra zijn eerste persconferentie. Toen werd meermaals gevraagd naar zijn uitspraken uit 2015. In eerste instantie verwees hij naar een eerdere verklaring, waarin hij zei dat 'te betreuren'. Maar toen de vraag door andere journalisten opnieuw werd gesteld, begon hij de vraag te negeren.

Zeer ongemakkelijke ontmoeting tussen ambassadeur en journalisten:

Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, bezocht koning Willem-Alexander. Na zijn ontmoeting hield hij een persconferentie, maar weigerde de vraag te beantwoorden die elke journalist op zijn lippen voelde branden: 'Gelooft u echt dat in Nederland politici in brand zijn gestoken?"

 

`