Nederland

Levensgevaarlijke drugs in omloop in Brabant en Rotterdam

12 januari 2018 16:45 Aangepast: 12 januari 2018 16:50
Archieffoto.

In Noord-Brabant en in de regio Rotterdam-Rijnmond is levensgevaarlijke drugs gevonden. Het gaat in sommige gevallen op pure atropine.

"Gebruik van deze poeders is zeer gevaarlijk en kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, in het uiterste geval zelfs tot de dood", schrijft het Trimbos-instituut. Volgens Daan van der Gouwe, woordvoerder van het Drugs Informatie Monitoring Systeem Rotterdam-Rijnmond zijn de klachten 'verwardheid, hartkloppingen, hallucinaties en gedaald bewustzijn. Je kunt er ook aan dood gaan, in het verleden is dat wel eens gebeurd. Nu dus gelukkig niet'.

Geringe hoeveelheid gevaarlijk

"Het punt is een beetje: die atropine is in een geringe hoeveelheid als levensgevaarlijk", zegt Van der Gouwe. "Als je denkt dat het ketamine of cocaïne is, en je neemt de normale hoeveelheid en het blijkt atropine, dan is het linke boel."

Twee mensen hebben zich gemeld met klachten. "Er is ook een monster met ketamine aangetroffen, maar dat bleek dus te gaan om atropine. De mensen die melding hebben gemaakt van klachten, daarvan is het vermoeden dat het gaat om atropine. Die twee meldingen baren ons zorgen." 

Testen op 32 locaties

Er wordt op 32 locaties getest, en alleen in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond waren de testen niet goed. Van der Gouwe: "Het lijkt zich te beperken tot deze specifieke regio's."

Meer op rtlnieuws.nl:
7000 kilo cocaïne gevonden tussen bananen in Antwerpen

RTL Nieuws
`