Nederland

Opvallende kindernamen ontbreken op jaarlijkse lijst: 'Ondergrens vanwege privacy'

12 januari 2018 10:06 Aangepast: 10 februari 2018 00:00
Beeld © ANP XTRA

Zeldzame voornamen ontbreken voortaan in de jaarlijkse namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank. Voortaan worden alleen nog maar de meestvoorkomende namen bekendgemaakt. Vorig jaar waren dat Noah en Emma.

25 keer. Zo vaak moet een naam zijn gegeven voordat die voorkomt in de lijst van de SVB. Geert komt er bijvoorbeeld niet in voor, net zoals Ilona bij vrouwen.

De top-10 voor jongens in 2017

 1. Noah
 2. Sem
 3. Lucas
 4. Finn
 5. Daan
 6. Levi
 7. Milan
 8. Bram
 9. Luuk
 10. Jesse

De top-10 voor meisjes in 2017:

 1. Emma 
 2. Tess
 3. Sophie
 4. Julia
 5. Anna
 6. Mila
 7. Sara
 8. Eva
 9. Zoë
 10. Evi

De reden dat opvallende namen als Dikshit, Goodluck, Godmother en X’Jeàneyshá-Treángelys (echt waar) voortaan ontbreken, is het gebruik van sociale media, laat de SVB weten.

"Bepaalde namen waren makkelijk terug te leiden naar bepaalde individuen. En dat kan natuurlijk niet", zegt een woordvoerster. "Dus bedachten we: hoe blijft het wel een leuke lijst, maar waarborgen we ook de privacy? Daarom hebben we een ondergrens ingesteld."

Leuke lijst

Er is niet geklaagd bij de SVB, zegt de woordvoerster. Niet echt in ieder geval. "Er is altijd wel iemand die het niet leuk vindt. Zo waren er ouders die vroegen of de naam van hun kind van de lijst gehaald mocht worden. Dat doen we dan ook. Het is vooral bedoeld als een leuke lijst."

De moeder van Malavella Maas had er geen enkel probleem mee dat de bijzondere naam van haar dochter in de namenlijst verscheen. Ze had de naam jaren eerder tijdens een vakantie aan Spanje op een etiket zien staan. "Het is de naam van Spaans bronwater", vertelde ze in 2016 aan RTL Nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl:
Mala-wat? De dochter van Priscilla heet Malavella

RTL Nieuws
`