Nederland

Ombudsman: 'Groningers zijn wanhopig en verliezen de moed'

12 januari 2018 08:56 Aangepast: 08 februari 2018 02:21
Groningers protesteren tegen de gaswinning van de NAM Beeld © ANP

Groningers in het aardbevingsgebied worden wanhopig en verliezen de moed. Dat zegt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.

Hij vindt dat Groningers het recht hebben om te weten waar ze aan toe zijn als hun huizen bevingsschade hebben door de gaswinning in het gebied. Bovendien moet de schade 'coulant en voortvarend' worden afgehandeld.

Onontwarbare kluwen bestuurlijke spaghetti

Voor de Groningers is het van belang dat ze in rechtsbescherming en klachtenafhandeling snel duidelijkheid krijgen, zegt Van Zutphen. "Ik verwacht van minister Wiebes dat hij de inmiddels onontwarbare kluwen bestuurlijke spaghetti onmiddellijk van tafel haalt. Het is letterlijk niet te doen voor de Groningers om op te komen voor hun belangen. Hoe lang moeten ze nog wachten op oplossingen?"

Van Zutphen roept Groningers die problemen hebben als gevolg van de gaswinning op zich bij hem te melden. "Wij gaan hem of haar vervolgens helpen om bij het juiste loket terecht te komen, dat kan ook behandeling van de klacht door de Nationale Ombudsman betekenen." 

Praten met slachtoffers

Groningen werd maandag getroffen door een fikse aardbeving. Het was de zwaarste in vijf jaar. Minister Wiebes liet daarop weten dat de gaswinning deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd, zelfs sterker dan wat in het regeerakkoord staat. Ook de NAM zelf en het Staatstoezicht op de Mijnen pleiten voor een reductie.

Van Zutphen praat vandaag in Appingedam onder anderen met mensen die tijdelijk in een andere woning moeten verblijven omdat hun eigen huizen versterkt moeten worden vanwege de aardbevingen.

Waarom de gaskraan niet acuut dicht kan:

Het lijkt de meest logische oplossing voor alle aardbevingsproblemen in Groningen; het dichtdraaien van de gaskraan. Maar dat gaat niet zomaar.

Meer op rtlnieuws.nl:
Boerderij Yolanda getroffen door aardbeving: 'Alsof er een truck tegen aanreed'

`