Nederland

Amsterdamse beursvloer ontruimd door storm

18 januari 2018 11:37 Aangepast: 18 januari 2018 13:39
Beeld © Jacob Schoenmaker

Op het Amsterdamse Beursplein 5 is de beursvloer ontruimd. Als gevolg van de hevige storm zijn dakplaten losgewaaid, waardoor plafonddelen naar beneden dreigen te komen.

Dat bevestigt een woordvoerster van de beurs. "Op dit moment zijn wij druk bezig om de schade te herstellen." Zij kan nog niet zeggen hoe lang het duurt voordat de beurshandelaren kunnen terugkeren op hun werkplek.

Volgens beurscommentator Jacob Schoenmaker, die op Beursplein 5 aanwezig is, is een deel van het glazen plafond al naar beneden gekomen. "Aan de buitenkant van gebouw zijn dakplaten losgeraakt. Daardoor is er druk komen te staan op het glazen plafond van de beursvloer. Een van de glazen platen is al losgeraakt en op de vloer terecht gekomen. En er hangen er nog een paar los."

Door de ontruiming is de handel op het Beursplein zelf stil komen te liggen. Maar omdat de handel bij banken en institutionele beleggers gewoon doorgaat, heeft dat geen gevolgen voor de beurshandel in het algemeen.

Het gebouw van de Effectenbeurs is ruim honderd jaar oud. Het pand van architect Jos Cuypers werd in 1912 in gebruik genomen door de Amsterdamse effectenhandelaren, die ontevreden waren over hun ruimte in de naastgelegen Beurs van Berlage.

`