Nederland

Steeds meer mensen willen euthanasie, kliniek kan vraag niet aan

11 januari 2018 10:51 Aangepast: 07 februari 2018 04:00
Beeld © ANP

Het aantal aanvragen voor euthanasie bij de Levenseindekliniek is vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 2500 patiënten. In totaal hielpen de artsen en verpleegkundigen van de kliniek 747 mensen met hun verzoek om te sterven.

De Levenseindekliniek waarschuwde in oktober al dat het de toenemende vraag naar euthanasie niet aankan. Vooral in Zuid-Holland is er een groot gebrek aan artsen om patiënten te helpen.

De oorzaak hiervan is onduidelijk. "Blijkbaar zijn er in deze regio verhoudingsgewijs meer artsen die om principiële redenen euthanasie weigeren'', zegt Steven Pleiter, bestuurder bij de kliniek.

Lichamelijke klachten

Volgens de kliniek had bijna een derde van de patiënten die vorig jaar zijn overleden door euthanasie zogeheten somatische klachten. Dat zijn lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Bij een kwart ging het om een 'stapeling ouderdomsaandoeningen' en bij bijna hetzelfde aantal om uitbehandelde kanker.

Daarnaast leden 10 procent van de patiënten aan dementie en 9 procent had een psychiatrische aandoening.

Duizenden

In heel Nederland kregen in 2017 volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie ruim 7000 patiënten euthanasie.

Artsen die voor de Levenseindekliniek aan de slag gaan, werken in hun eigen regio samen met een verpleegkundige in ambulante teams. Ze doen dit doorgaans naast hun eigen huisartsenpraktijk. Ze worden bijgestaan door het Expertisecentrum Euthanasie.

Video: Euthanasie, de fabels en de feiten:

In het buitenland bestaan nogal wat misverstanden over euthanasie in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore