Nederland

'Moeder dronken bij fatale val Sharleyne van balkon flat'

10 januari 2018 21:14
Een door haar vader gemaakte foto van Sharleyne. Beeld © Victor Remouchamps

Hélène J., de moeder van het Hoogeveense meisje Sharleyne, had veel gedronken in de nacht van de dood van haar achtjarige dochter. Ze had ruim 2 promille in haar bloed, bleek uit onderzoek naar de dood van Sharleyne in de nacht van 8 juni 2015.

Dat vertelde de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Assen, waar Hélène J. terechtstaat op verdenking van moord. De 38-jarige moeder zou haar kind hebben gewurgd en daarna van de tiende verdieping van de flat hebben gegooid waarin ze samen woonden.

Vader wilde vervolging

Het OM deed al onderzoek in 2015, maar seponeerde toen de zaak na drie maanden onderzoek. Vorig jaar werd de zaak heropend. Volgens het OM is dat te danken aan de vader van Sharleyne, Victor Remouchamps. Hij dwong via het gerechtshof vervolging van zijn ex-vriendin af.

Het OM concludeerde dat het onderzoek in 2015 'op bepaalde punten niet volledig is gewees'. Het afgelopen jaar is een nieuw rechercheteam samengesteld. Ook heeft de politie toen afluisterapparatuur geplaatst in het huis van de ouders van J., waar zij ook woonde. Verder zijn haar telefoongesprekken afgeluisterd en is een peilbaken onder haar auto geplaatst. Wat dit heeft opgeleverd, werd tijdens de zitting niet duidelijk.

Geen emotie

Wel bleek dat J. sinds haar nieuwe aanhouding in oktober vorig jaar één verklaring heeft afgelegd. Daarin ontkent ze betrokkenheid bij de dood van haar dochter. Ze zegt dat ze 's nachts wakker werd en Sharleyne niet kon vinden in haar woning. Toen ze buiten ging kijken, zag ze het meisje onderaan de flat liggen. Verder zwijgt J. en heeft ze volgens het OM tijdens verhoren alleen maar naar de punt van haar schoen zitten te staren, zonder enige emotie.

De rechter bepaalde vandaag dat J. drie maanden langer blijft vastzitten. Ook mag haar advocaat een aantal getuigen horen, onder wie politieagenten die de zaak in 2015 onderzochten. De volgende zitting is waarschijnlijk eind maart of begin april.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Moeder wurgde Sharleyne voordat ze van flat viel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore