Ga naar de inhoud
Nederland

Politie-app moet helpen bij zoekacties naar vermisten: 'Ineens 900 man voor mijn neus'

De politie-app. Beeld © RTL Nieuws

De politie wil burgers helpen om professioneler te zoeken naar vermiste personen. Daarom bouwt de politie een speciale app, waarmee burgers hun eigen zoekactie kunnen opzetten.

RTL Nieuws heeft het prototype van die nieuwe app als eerste gezien. De app is nu nog niet te downloaden. Er moet eerst nog een aantal testen worden gedaan voordat de app beschikbaar is. Jaarlijks verdwijnen naar schatting 40.000 mensen voor korte of langere tijd. Bij elke zoekactie waarbij meerdere mensen zijn betrokken, is de app te gebruiken. 

"Goed nieuws", zegt Tiko van de Groep. Hij organiseerde een zoektocht naar Savannah. "Er kwamen honderden mensen op af, het was ongelooflijk." Het meisje Savannah was een paar dagen vermist toen Tiko de zoektocht organiseerde. "Ik wilde iets vinden, dat meisje moest terug", zegt Tiko. "We wilden een spoor vinden, een telefoon die weggegooid was."

Oproep zoekactie explodeerde

Miniatuurvoorbeeld

De dorpsgenoot van Savannah plaatste een oproep op Facebook om te gaan zoeken naar het vermiste meisje. "Ik rekende op een mannetje of 20, 25. Maar het explodeerde." Tiko zocht contact met de politie. Hij wilde weten wat hij mocht en kon doen als burger. Maar hij kreeg niemand te pakken. 

De dag na de oproep bleek pas hoeveel vrijwilligers er waren. "Het waren er honderden", zegt Tiko. "Het was gigantisch. Dan sta je daar met het team, het leek wel een golf die op ons afkwam. Dat is ongelofelijk. De schattingen gaan tot 800, 900 mensen. Complete verbazing, daar had niemand op gerekend. Het was warm, maar je kreeg er ook een warm gevoel van. Het deed ons heel veel goed."

Waarom een zoekapp van de politie?

De politie waardeert de betrokkenheid van burgers, maar er bestaat ook de angst dat vrijwilligers per ongeluk sporen wissen of verstoren. De politie vindt het daarom belangrijk om betrokken te worden als grote groepen gaan zoeken. Op het moment dat er iets gevonden wordt, moet die plek als plaats delict worden afgebakend voor sporenonderzoek. Daarvoor is het van belang dat de politie weet wie daar hebben gelopen, en dat kan met de app. Verder wil de politie mensen vooraf waarschuwen, zodat ze bewust zijn waar ze precies aan beginnen met een zoekactie: het is geen gezellige wandeltocht. Het kan psychisch grote impact op mensen hebben.

'Hadden zelf niet aangekund'

Het Coördinatieplatform Vermisten, een vrijwilligersorganisatie die zoekacties begeleidt, had zich ook aangemeld. En dat was maar goed ook, zegt Tiko. "Ze namen de leiding in handen. Wij hadden dat zelf niet aangekund. Er stonden wachtrijen bij de tafels om je aan te melden, het hield niet op. Het platform had alle zoekteams een A4'tje met instructies meegegeven. Daarop stond wat je moest doen als je iets had gevonden. Zij hadden ook lijntjes om eventueel de politie in te schakelen."

Maar echte samenwerking met de politie was er niet, zegt Tiko. "Er zijn twee agenten even langs komen rijden om te kijken hoe het ging. Maar die waren ook zo weer weg. Ik begrijp dat de politie niet in zo'n korte tijd even 900 mensen neer kan zetten, maar ik had meer verwacht van de politie."

Mensen compleet geschokt

Dat het vinden van sporen, laat staan een lichaam, een grote impact kan hebben op de vrijwilligers heeft Tiko van dichtbij meegemaakt. "Er kwam een helikopter over. Er kwamen busjes met recherche met gillende sirenes vanuit Amersfoort. Toen zag je al mensen compleet geschokt reageren. 'Het zal toch niet?' Later bleek toch dat Savannah gevonden was. Ik heb gezien dat mensen geshockeerd waren en overstuur raakten."

Met de app moet het zoeken naar vermisten soepeler verlopen. Tiko ziet dat wel zitten. "In 2017 hebben we diverse zoekacties in de landelijke pers gehad. Als dat gestructureerd kan worden via een app is dat fantastisch."


Miniatuurvoorbeeld

Zo gaat de app werken:

  • Een familielid of vriend van de verdwenen persoon meldt zich aan;
  • Van de vermiste worden gegevens ingevoerd, zoals de leeftijd, geslacht, de laatst bekende locatie, moment van verdwijnen, vervoersmiddel en een foto;
  • De app geeft vervolgens zoekadvies: waar en in welke straal kan worden gezocht;
  • Er kunnen vrijwilligers worden uitgenodigd om mee te zoeken;
  • De app houdt bij waar er wordt gezocht;
  • Foto's van gevonden spullen kunnen worden gedeeld;
  • Je kan als coördinator aanwijzingen geven aan de vrijwilligers die zoeken;

Meer op rtlnieuws.nl: