Ga naar de inhoud
Nederland

Groningse kreeg bezoek van politie: 'Ik had iets geliket over de demonstratie'

Agnes Voorintholt kreeg gisteravond onverwacht bezoek van twee agenten.

De Groningse Agnes Voorintholt kreeg gisteravond onverwacht bezoek van twee agenten vanwege de aangekondige demonstratie van vanavond tegen de gaswinning. "Ze hadden gezien dat ik een bepaalde Facebookpost had geliket over de aangekondigde demonstratie. Ik schrok me rot van die agenten."

Agnes Voorintholt zat gisteravond rond half 8 in haar Groningse huis met haar dochtertje een boekje te lezen toen de deurbel ging. Haar man Stef deed open. "Ik zag twee agenten staan", zegt Stef. "Ze vroegen naar Agnes."

Facebookpagina geliket

De agenten, gekleed in uniform, vertelden Agnes dat ze Facebookposts van haar hadden gezien die over de aangekondigde demonstratie gingen. Agnes licht toe: "Ik had het evenement Vertel 't Wiebes zelf! geliket. En ik heb 'Bier gooien naar de NAM' als geïnteresseerd aangevinkt. Dat had een speciaal team van de politie gezien. En blijkbaar is dat verdacht."

De agenten wilden weten of ze naar de demonstratie ging, zegt ze. "En of ik een idee had hoeveel mensen er op de demonstratie af zouden komen." Agnes is ook vrijwilliger bij het Groninger Gasberaad. "Daarom denken ze misschien dat ik iets met de demonstratie te maken heb. Maar ik ben niet eens van plan om te gaan."

Ongepast

Agnes vindt het politiebezoek 'ongepast'. Ze voelt zich er ook erg onprettig bij. "Hoewel de agenten op zich aardig waren, klopt dit toch niet? Het kan niet zo zijn de politie in je huis staat wanneer je een event liket. Dit is echt 'Big brother is watching you'. Je schrikt ook. Ik dacht even dat er iemand dood was."

De politie geeft toe inderdaad het huis van Agnes te hebben bezocht. Dat was, zegt de politie, omdat ze zagen dat Agnes de moderator van de Facebookpagina was. Agnes zelf ontkent dat. Achteraf gezien, geeft de politie toe, was het beter geweest om het bezoek niet in politie-uniform maar in burger af te leggen.

Onprettig

De Groningse burgemeester Den Oudsten laat aan het Dagblad van het Noorden weten dat hij begrip heeft voor de actie van de politie, maar dat de werkwijze niet handig was.  De agenten hadden beter even kunnen bellen, aldus de burgemeester 

Meer op rtlnieuws.nl:
Politie bezoekt Groningers die willen demonstreren bij bezoek minister