Ga naar de inhoud
Nederland

'Artsen slaan alarm: kinderen ernstig gewond na inslikken knoopbatterij'

Archieffoto. Beeld © iStock

Kinderartsen waarschuwen ouders om kleine, platte knoopbatterijen niet te laten slingeren. In de afgelopen jaren zijn zeker 16 kinderen ernstig gewond geraakt toen ze zo'n batterijtje hadden ingeslikt. Twee van hen zijn overleden. "Het zuur van de batterij vreet zich in een mum van tijd door de slokdarm."

Dat zegt Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC tegen het AD. Volgens de krant komt er om de maand wel een kind binnen in het ziekenhuis dat gewond is geraakt na het inslikken van een knoopbatterij, en waren het er afgelopen week zelfs drie.

Röntgenfoto

Kinderen die een knoopbatterij inslikken, lopen ernstige verwondingen op aan hun slokdarm of luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen. 

Als je als ouder het vermoeden hebt dat je kind een batterij heeft ingeslikt, is het dringende advies om meteen naar het ziekenhuis te gaan voor een röntgenfoto. De Ridder zegt daarover in de krant: "Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer een kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot."

Meer op rtlnieuws.nl: