Nederland

Virtuele schandknaap moet kindermisbruikers uit de tent lokken

09 januari 2018 08:08 Aangepast: 09 januari 2018 11:45

Binnenkort worden in Nederland virtuele schandknapen ingezet om pedofielen op te sporen die via sekssites minderjarige jongens benaderen.

"Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit'', zegt Gideon van Aartsen van hulporganisatie Terre des Hommes, een van de initiatiefnemers. "Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.'' 

"Deze minderjarigen ervaren ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat ze seksueel uitgebuit worden.''

Kindermisbruikers vervolgen

Sinds een jaar is een 'hackwet' van kracht die politie en justitie de mogelijkheid geeft om digitaal in te breken, bijvoorbeeld door het online inzetten van lokpubers. Kindermisbruikers kunnen zo gemakkelijker worden vervolgd.

De lokprofielen zijn te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen.

WATCH Nederland:

Behalve Terre des Hommes zijn ook Stichting Fier en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) bij het project betrokken. Deze drie instanties zijn verenigd in WATCH Nederland.

350 Nederlanders in het vizier

Terre des Hommes maakte in november bekend dat zij 350 Nederlanders op de korrel hebben die zich schuldig maken aan kindersekstoerisme.

Onderzoekers van de kinderrechtenorganisatie houden het gedrag van deze groep online in de gaten, zei Van Aartsen toen: "We hebben er 350 in het vizier. Maar we weten eigenlijk wel zeker dat er veel meer zijn."

`