Ga naar de inhoud
Nederland

Machiavelliprijs voor Ploumens 'She Decides'

Lilianne Ploumen

She Decides - een initiatief van oud-minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking - krijgt de Machiavelliprijs 2017.

She Decides zet zich in voor de rechten van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden. Tot nu toe is er 400 miljoen euro opgehaald, voor seksuele voorlichting, veilige abortussen en kraamzorg in arme landen.

Wonder van communicatie

"Deze beweging bracht in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie'', meldt het juryrapport.

Ploumen is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie, vindt de jury. "Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet."

De Machiavelliprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar won het manifest Scherp op Ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers.