Nederland

NAM moet binnen 48 uur komen met maatregelen na nieuwe beving

08 januari 2018 19:33 Aangepast: 08 januari 2018 20:20
Gedupeerden melden zich vandaag bij het Centrum Veilig Wonen in het gemeentehuis van Loppersum. Beeld © ANP

Het Staatstoezicht op de Mijnen eist dat de NAM de aardbeving van vanmiddag in Groningen analyseert en binnen 48 uur komt met maatregelen.

De aardbeving bij Zeerijp had een kracht van 3,4. Uit een eerste analyse van de toezichthouder blijkt dat de beving zo zwaar was dat er ingegrepen moet worden. "Bewoners kunnen deze beving zwaarder hebben gevoeld dan die van 2012 in Huizinge."

Grondversnelling

Het Staatstoezicht op de Mijnen leidt de kracht van de aardbeving af uit de grondversnelling. Hoe hoger die is, hoe meer de grond schudt en hoe groter de schade is. "De gemeten grondversnelling (0,116 g) zorgt ervoor dat het hoogste niveau uit het meet- en regelprotocol bereikt is: het interventieniveau." In juli van 2017 zijn er afspraken vastgelegd in het zogeheten Meet- en regelprotocol.

Thumbnail

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zei vanmiddag dat de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Hij liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.

Van het gas af

De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo'n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. "Ik probeer maximaal te verminderen", zei Wiebes. "Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af." 

Wiebes vindt het nieuws vooral 'vreselijk' voor de bewoners van het gebied. "Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer." De minister schaart zich naar eigen zeggen achter de getroffen Groningers. "Waar Groningers op inzetten, zet ik op in. Dat betekent de gaswinning naar beneden, het schadeprotocol rond krijgen en op een verstandige manier de verstevigingsoperatie op gang brengen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Boerderij Yolanda getroffen door aardbeving: 'Alsof er een truck tegen aanreed'

`