Binnenland

Boerderij Yolanda getroffen door aardbeving: 'Alsof er een truck tegen aanreed'

08 januari 2018 17:28 Aangepast: 15 januari 2018 18:34
Zorgboerderij Kinghorn heeft flinke schade door de aardbeving.

"Het was een hele harde knal. Het klonk alsof er een vrachtwagen tegen de boerderij aanreed." Dat zegt Yolanda Hoekstra, die op een boerderij in het Groningse Zeerijp woont en werkt. Er zitten scheuren van tientallen meters in de muren van haar monumentale boerderij.

Het epicentrum van de beving ligt in Zeerijp. Yolanda is eigenaar van een zogeheten brede zorgboerderij in het 500 inwoners tellende dorpje in het noordoosten van Groningen. In de grote boerderij wonen jongvolwassenen met psychische problemen en is er dagbesteding voor verschillende groepen, jong en oud, die zorg nodig hebben.

Paniek

De aardbeving was de zwaarste in jaren, met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. "Dit was een hele behoorlijke", zegt Yolanda. "Als er een aardbeving is, hoor je altijd twee knallen: eerst een zachtere, gevolgd door een veel hardere. De laatste was heel hard."

"Het hele pand was aan trillen en aan het schokken. Gelukkig waren er vandaag geen groepen voor de dagbesteding. De paniek is vaak groter bij onze cliënten. Die komen morgen pas weer." Dan gaat het om mensen die bijvoorbeeld vroeg-dement zijn, een handicap hebben of een psychische stoornis.

Scheuren van tientallen meters

Het schudden en trillen stopte na een aantal seconden. "Dan doen we direct een ronde bij de bewoners. We stellen ze gerust en informeren ze. Daarna kijken we wat de schade is aan het gebouw." En er is flink wat schade aan zorgboerderij Kingshorn, zag Yolanda. "We hebben scheuren van 20 tot 30 meter in onze binnen- en buitenmuren. Het was een behoorlijke klap."

De schade meldt ze bij het Centrum Veilig Wonen, die de schadevergoeding verder afhandelt en controleert of het pand nog veilig is. "We zijn er vrij nuchter in, het is niet de eerste keer dat we dit meemaken. Maar het moet wel veilig zijn."

Groningers boos, want weer is er schade:

"Kraan dicht, ophouden, acuut."

Meer op rtlnieuws.nl:
Groningen opgeschrikt door zwaarste aardbeving in 5 jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore