Ga naar de inhoud
Binnenland

Xeverio (24) geschopt en met baksteen op hoofd geslagen: 'Ze riepen homo, homo'

Xeverio (24) werd zaterdagavond in Amsterdam beroofd en in elkaar geslagen. De daders riepen 'homo' voor ze hem in elkaar sloegen. Zijn vader Maik vraagt zich via zijn Facebookpagina af of het geweld met zijn seksuele geaardheid te maken had, of dat het gewoon een beroving is.

Xeverio was zaterdag rond 19.30 uur op weg naar een feestje en stapte uit bij metrostation Wibautstraat. Hij werd door drie jongens rond de 25 jaar nageroepen met de woorden: 'Homo, homo, boeler!!' (Boeler betekent in het Surinaams 'homo'). Vader Maik: "Mijn zoon is wel wat gewend en reageerde zoals gebruikelijk niet op deze opmerkingen."

Xeverio werd volgens zijn vader geschopt en tegen de grond gewerkt. Daarna werd hij met een baksteen op zijn hoofd geslagen. De jongens gingen er uiteindelijk met zijn tas met bankpasjes, identiteitspapieren en een briefje van vijftig vandoor.

'Zal het te maken hebben met zijn seksuele geaardheid?'

Vader Maik zat zaterdagavond thuis op zijn telefoon naar muziek te luisteren toen hij het nummer van zijn zoon in beeld zag. Hij nam de telefoon op en hoorde een stem van een vrouw die in paniek vertelde dat zijn zoon behoorlijk was toegetakeld en nu op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis lag.

Na het telefoontje stapte Maik meteen in de auto naar het ziekenhuis. "Er ging van alles door mijn hoofd: in welke toestand tref ik mijn zoon aan? Zal hij dood geslagen, neergestoken of neergeschoten zijn? Zal het te maken hebben met zijn seksuele geaardheid?"

'Ik trof mijn zoon badend in zijn bloed aan'

Nog geen half uur later komt Maik in het ziekenhuis aan. "Ik trof mijn zoon badend in zijn bloed aan." Xeverio is gelukkig goed aanspreekbaar. Hij heeft een gapende wond op zijn hoofd en een opgezet gezicht."

De politie, ambulance en collega's waren snel bij de jongen. In het ziekenhuis werd de wond gehecht en gelijmd. Xeverio heeft er een hersenschudding aan overgehouden.

Vandaag deed hij aangifte bij de politie. Een woordvoerder van de politie kan niet bevestigen dat Xeverio in elkaar is geslagen vanwege zijn geaardheid. "De jongen is beroofd. Het is nog te vroeg om te bevestigen dat het homogerelateerd geweld was, maar we sluiten het niet uit." Het onderzoek loopt nog, de verdachte zijn nog niet aangehouden.