Buitenland

Bloedheet in Sydney: 'De plastic wasknijpers zijn gesmolten, de tuinplanten dood'

08 januari 2018 18:41 Aangepast: 15 januari 2018 08:01
Het is warm in Australie en daar heeft Angela ook last van.

De planten in de tuin van Angela Korebrits Heyneman (48) zijn verbrand en de plastic wasknijpers aan de waslijn gesmolten. Gisteren liep de temperatuur in het Australische Glenmore Park, zo'n 50 kilometer ten westen van het centrum van Sydney, op tot 47,3 graden. Vandaag is het nog steeds bloedheet. "We blijven binnen met de airco aan."

"Je zou een ei kunnen bakken op de tegels buiten", vertelt Angela. Ze woont dertien jaar in Australië en is de hete zomers wel gewend, maar zo warm als gisteren had ze nog niet eerder meegemaakt. "De kaarsen die in de tuin stonden zijn gesmolten, de tuinslang ook. De honden verbranden hun poten op de tegels, dus die blijven binnen. Net als wijzelf trouwens."

De hitte was van tevoren aangekondigd en ze heeft zich er zo goed mogelijk op voorbereid. "Ik had boodschappen in huis gehaald en de airco stond de hele dag aan. Gelukkig is bij ons de stroom niet uitgevallen, zoals in sommige wijken om ons heen."

LEES OOK: 47,3 graden in Sydney: asfalt gesmolten en sportwedstrijden afgelast

Niemand op straat

"De straten waren doods hier, je zag niemand buiten. Nu het avond is en wat afgekoeld, gaan mensen weer de straat op." Angela is maar een paar minuten buiten geweest. "Het voelde alsof er een warme föhn op me stond."

Vandaag koelde het af naar 42 graden. Vanmiddag heeft het geregend, maar het is nog steeds benauwd. "Het is nog steeds niet lekker buiten." Vanaf half september wordt het hier warm, tot half maart. Normaal is februari de warmste maand van de zomer. "Wie weet wat er nog komt."

'Met een ventilator onder je arm de winkel uit'

Miniatuurvoorbeeld

Marloes Udeh Smilde (32) woont in de wijk Bondi Junction, aan de oostkant van de stad, aan zee. Bij haar was het een stuk koeler. "Maar vanmiddag was ondanks het onweer de temperatuur nog steeds rond de 35 graden."

"We zouden naar het strand gaan, maar na twee stappen buiten, dachten we: o nee, laat maar. Dit is te heet." In de stad heerst een hoge luchtvochtigheidsgraad. "Hierdoor is het nog steeds ondraaglijk warm buiten en plakkerig. Het zweet parelt op mijn voorhoofd. Mijn man staat te wapperen met zijn T-shirt voor de airco."

Marloes heeft alleen beneden airconditioning. "Boven is het een sauna, als ik de trap op loop is er een temperatuurverschil van 20 graden. Ik zie veel mensen met een nieuwe ventilator onder hun arm een winkel uitlopen."

Bosbranden bij Melbourne:

Op veel plaatsen zijn natuurbranden uitgebroken.
`