Nederland

Gevangenen helpen politie: 'moordkalender' krijgt vervolg

08 januari 2018 03:00 Aangepast: 08 januari 2018 06:42
Beeld © ANP

Gevangenen die de politie helpen in het oplossen van misdrijven, het blijkt te werken: de zogenoemde 'coldcasekalender' die vorig jaar door de politie werd verspreid in gevangenissen, is zo'n succes dat er ook dit jaar weer zo'n kalender komt.

De kalender is bedoeld om tips te krijgen in zaken die op slot zitten. Op de kalender staan ook dit jaar weer 52 cold cases, voor elke week één. In 2017 werden 9 zaken heropend na een tip uit de gevangenis.

De gedachte is dat bij gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. De kalenders komen dit jaar behalve in de gevangenissen ook te hangen in kantoren van de reclassering en is ook online te bekijken op de pagina over cold cases.

Wie stak Martien neer?

Miniatuurvoorbeeld

Een van de zaken op de kalender is die van Martien van der Meijs (zie foto) uit Hilversum. Een onbekende man stak hem op zondag 20 januari 2002 rond middernacht neer toen hij zijn hond uitliet. Een overbuurman hoorde hem gillen. Martien bloedde hevig, werd gereanimeerd en overleed in het ziekenhuis. Hij werd 72 jaar.

Op een beveiligingscamera was rond het tijdstip van de steekpartij een onbekende man met een lichte broek en een donker jack te zien. Nog steeds is niets bekend.

800 tips

De politie besteedt sinds 2017 extra aandacht aan cold cases. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook via de tv-programma's 'Cold Case: Dader Gezocht' en 'Opsporing Verzocht'. In totaal kwamen afgelopen jaar zo'n 800 tips binnen over cold cases, bijna vijf keer meer dan in 2016.

"De politie hecht grote waarde aan het oplossen van cold cases", zegt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases. "Los van knagende gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij nabestaanden, doet het niet oplossen van ernstige misdrijven afbreuk aan het vertrouwen in de politie en de veiligheidsbeleving van burgers. Je kunt bovendien niet uitsluiten dat daders de fout in blijven gaan tot ze worden gepakt."

Hans Schonewille

Een van de zaken op de kalender van vorig jaar waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. Hij werd in 1999 doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam bij de politie heeft de kalender en publiciteit daarover ervoor gezorgd dat mensen met de politie wilden praten.

De politie kan nog niet zeggen welke andere cold cases op de kalender zijn heropend, omdat publiciteit het onderzoek zou kunnen schaden.

Wat is een cold case?

Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar is gesteld. Of een zaak een 'cold case' wordt, bepaalt de korpsleiding en de rechercheofficier.

Hoe probeert de politie deze zaken op te lossen?

Sinds de oprichting van de nationale politie heeft elke eenheid een coldcaseteam. Onder de noemer platform Cold Cases Nederland werken de teams samen en delen zij onder meer kennis en ervaring. De coldcaseteams zijn ook verantwoordelijk voor het onderzoek naar langdurig vermisten en ongeïdentificeerde doden die in Nederland begraven liggen.

Waardoor worden zaken soms jaren later alsnog opgelost?

Getuigen die destijds iets hebben gezien, maar niet naar voren durfden te komen, durven dit na verloop van tijd soms wel. Maar het kan ook zijn dat onderzoekstechnieken verbeteren, zoals bijvoorbeeld dna-onderzoek.

Kan een cold case verjaren?

Sinds 2013 kunnen misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van 12 jaar (of meer) op staat, zoals bijvoorbeeld moord en doodslag, niet verjaren.

Ben ik strafbaar als ik informatie achterhoud?

Iedereen is verplicht om kennis van strafbare feiten, desnoods anoniem, te melden bij de politie. Tenzij je daarmee jezelf of een (naast) familielid belast. Er staat geen straf op het achterhouden van informatie over een gepleegd strafbaar feit. Je hoeft dus niet te vrezen voor vervolging als je, ook na jaren te hebben gezwegen, alsnog informatie deelt.

Bron: Politie.nl

De coldcasekalender bij Editie NL:

Editie NL besteedde precies een jaar geleden aandacht aan de toen nog nieuwe kalender.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore