Nederland

'Extreem gebruik lachgas kan verlamming veroorzaken'

06 januari 2018 22:22 Aangepast: 08 januari 2018 20:31
Patronen op straat (archieffoto). Beeld © RTL Nieuws

Extreem gebruik van lachgas kan het ruggenmerg aantasten. Daarvoor waarschuwt revalidatie-arts Christof Smit in tv-programma Nieuwsuur. Hij heeft het afgelopen jaar drie mannen behandeld die een dwarsleasie hadden opgelopen door het lachgas.

De patiënten die Smit behandelde hadden een tekort aan vitamine B12 en kregen verlammingsverschijnselen, meldt Nieuwsuur. Het ruggenmerg bleek aangetast.

ZIE OOK: Gebruik lachgas is niet zonder gevaar: minister wil leeftijdsgrens

Het tv-programma spreekt twee jonge mannen die meer dan honderd patronen op een dag gebruikten. Een van hen zit nog altijd in een rolstoel. "Ik kan gelukkig weer staan en stappen zetten. Maar niet rennen of achteruit lopen. Mijn vingers doen het beter, maar ik kan nog niet schrijven of appen."

Minister wil verkoop aan minderjarigen verbieden

Drie weken geleden brachten het Trimbos-instituut en Bonger Instituut een rapport uit. Daaruit bleek al dat het gebruik van lachgas niet zonder gevaar is. Jongeren kunnen tijdens kort gebruik last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook komt verwardheid, misselijkheid en de behoefte om opnieuw lachgas te nemen voor.

Op langere termijn krijgen gebruikers last van concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Er is ook kans op verslaving bij mensen die vaker lachgas gebruiken. Minister Bruins van Zorg wil de verkoop van lachgas-capsules aan minderjarigen verbieden.

'Het tintelt en het wordt zwart voor je ogen':

 In december spraken wij vlogger Ipek. Zij was een grootgebruiker: 'wij deden soms wel dertig patronen op een avond'. Inmiddels is ze ermee gestopt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`