Nederland

Ze zijn eruit: nieuwe cao voor personeel op vliegtuigen KLM

06 januari 2018 06:49 Aangepast: 07 januari 2018 23:31
Archieffoto. Beeld © ANP

De vakbond voor cabinepersoneel VNC en KLM zijn na maandenlange onderhandelingen tot een akkoord gekomen voor een nieuwe cao voor het personeel op de vliegtuigen van KLM.

De belangrijkste punten uit het akkoord zijn een loonsverhoging van 3,5 procent en het terugdraaien van de maatregel waarbij op langere vluchten een deel van de reis met een bemanningslid minder wordt gewerkt.

Staking komende maandag

KLM is 'verheugd dat er een akkoord bereikt is met de grootste cabinebond VNC over de invulling van de nieuwe cao'. VNC heeft het over een 'gebalanceerd principe-akkoord'. Ongeveer 70% van het KLM cabinepersoneel is lid van de VNC.

Het is nog niet bekend wat het akkoord betekent voor de staking van het cabinepersoneel die de kleinere bond FNV Cabine voor maandag had uitgeroepen. KLM roept FNV Cabine op om de aangekondigde staking van aanstaande maandag op te schorten en dit pakket eerst aan haar leden voor te leggen om zo samen met de VNC tot een formeel cao akkoord te komen. FNV beslist later of het bereikte akkoord goed genoeg is om de staking te schrappen.

Lange ruzie

De opstandige bond geeft zichzelf tot uiterlijk zondag 9.00 uur om tot een besluit te komen over de staking. FNV wil eerst het akkoord inhoudelijk beoordelen. 

Als ook FNV instemt, komt er na meer dan een jaar ruziën eindelijk een einde aan het conflict tussen het personeel en de directie van de luchtvaartmaatschappij. Vorig jaar al besloot KLM om op lange vluchten een cabinepersoneelslid minder in te zetten, om kosten te besparen. Volgens het personeel nam daardoor de werkdruk nog verder toe. Deze maatregel is nu dus van de baan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Cao-lonen gestegen, maar je houdt er amper wat aan over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore