Ga naar de inhoud
Nederland

Varkensboeren boos op actiegroep: 'Ingebroken in stallen om te kunnen filmen'

Archieffoto Beeld © iStock

Varkensboeren zijn boos op de actiegroep Ongehoord. Die zou 's nachts hebben ingebroken in verschillende varkensstallen om te filmen hoe de dieren daar leven.

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) brengt vast naar buiten dat de beelden zijn gemaakt, om Ongehoord voor te zijn. Volgens de POV wordt met de beelden 'een onvolledige boodschap' gebracht als er geen toelichting bij wordt gegeven. "Bij het beeldmateriaal ontbreekt elke vorm van nuance."

Geschrokken en teleurgesteld

"Varkenshouders zijn geschrokken en teleurgesteld dat er op dergelijke wijze beelden uit de stal worden verkregen", schrijft POV aan de media. "In overleg met de varkenshouder staan stallen voor iedereen open om beelden te maken. Als u een afspraak maakt, krijgt u de essentiële toelichting van de varkenshouder zelf."

Volgens de POV zorgen de varkenshouders goed voor hun dieren en hebben ze er baat bij dat de dieren gezond zijn en zich op hun gemak voelen. Daarnaast zijn de inbraken slecht voor de gezondheid van de dieren, omdat de 'inbrekers' niet hebben gedoucht voordat ze de varkensstal betraden. Daardoor lopen de varkens volgens de boeren een grotere kans op ziektes.

Ongehoord 'staat achter undercoverbeelden'

Ongehoord wil bevestigen noch ontkennen dat er ingebroken is in stallen om beelden te draaien. "Maar wij staan achter undercoverbeelden an sich. Aangekondigde bezoeken geven namelijk altijd een ander beeld dan de werkelijkheid." Eerder heeft de actiegroep wel zonder toestemming van boeren beelden gemaakt van leghennen, nertsen, konijnen en ook al eens van varkens. "Altijd was de reactie van de boeren dan: we nemen juridische stappen. Maar dat is nog nooit gebeurd."